Albanska policija i Frontex otkrili 1.300 migranata

Ovo je prva misija Frontexa u Albaniji i u državi koja nije članica Evropske unije (EPA)

Direktor albanske uprave za granicu i migracije Eduart Merkaj izjavio je kako je od 22. maja do danas albanska policija zajedno sa pripadnicima Frontexa na albansko-grčkoj granici otkrila 1.300 izbjeglica i migranata uglavnom iz Sirije, Iraka, Pakistana i sa palestinskih teritorija, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na portal a1on.

„Neki od njih su podnijeli zahtjev za azil, većina je bila deportirana, dok je 27 njih privedeno na osnovu Interpolove potjernice“, dodao je Merkaj.

Zamenik generalnog direktora češke granične policije Martin Vodrasa rekao je kako Češka učestvuje sa 13 policijskih oficira u misiji Frontexa na albansko-grčkoj granici, te kako je ovo prvi put da njegova država učestvuje u graničnoj misiji van Evropske unije.

Sigurnost Evrope

On je opisao ovu misiju kao uspješnu i važnu za evropsku sigurnost.

“Predvodim češku ekipu i mogu reći kako je ovo bilo odlično iskustvo. Usluga koju nudimo je zbog sigurnosti Evrope”, izjavio je.

Ovo je prva misija Frontexa u Albaniji i u državi koja nije članica Evropske unije. Prethodno su policijske snage devet država EU-a, zajedno sa makedonskom policijom, patrolirali na grčko-makedonskoj granici.

Misija Frontexa na albansko-grčkoj granici sastavljena je od 66 policajaca iz 12 država-članica Evropske unije.

Izvor: Agencije