Borisov: Bugarska neće blokirati Sjevernu Makedoniju

Premijeri Sjeverne Makedonije i Bugarske zajednički su položili cvijeće na grob revolucionara Goce Delčeva. (EPA)
Premijeri Sjeverne Makedonije i Bugarske zajednički su položili cvijeće na grob revolucionara Goce Delčeva. (EPA)

Bugarski premijer Bojko Borisov rekao je danas u Skoplju da ne treba ni da se razgovara o eventualnoj blokadi Bugarske na putu Severne Makedonije ka EU jer je, kako smatra, to nedopustivo nakon svega što je urađeno.

Borisov je na pitanje novinara da li će Bugarska blokirati evropsku integraciju Severne Makedonije ukoliko se ne pronađe rešenje oko nacionalne pripadnosti revolucionara i osnivača VMRO Goce Delčeva, naglasio da mešovita bugarsko-makedonska Komisija o istorijskim pitanjima treba da pronađe rešenje do oktobra koje će pre svega biti perspektiva za mlade.

“Mi da dopustimo da Severna Makedonija bude blokirana, pa to ne bih želeo ni da zamislim“, istakao je Borisov, dodavši da će se smejati u Briselu ako se tako ponašamo jedni prema drugima.

Bugarski premijer se, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa makedonskim kolegom Zoranom Zaevim, izvinio što je nedavno nazvao predsednika Severne Makedonije Steva Pendarovskog „severnomakedonskim predsednikom“, kao i to što je nazvao građane Severne Makedonije „severnomakedoncima“.

„Nadam se da istoričari ne samo što nas neće blokirati, već da će pronaći pravo tumačenje istorije koje će omogućiti zajedno da možemo da se poklanjamo na grobovima ovih heroja“, kazao je Borisov.

Komisija da riješi historijska pitanja

On je dodao da je Bugarska voljna da pruža podršku u zaštiti makedonskog neba u okviru saradnje u oblasti odbrane nakon nabavke novih osam aviona F-16 koje je Bugarska naručila od SAD.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da će mešovita bugarsko-makedonska komisija o istorijskim pitanjima uspeti da pronađe rešenje o Goce Delčevu, kao heroju koji povezuje makedonski i bugarski narod.

„Ohrabrujemo mešovitu komisiju da nastavi da rešava otvorena pitanja. Delčev je bio heroj koji nas povezuje i zato obeležavamo njegova dela i u Bugarskoj i u Severnoj Makedoniji“, naglasio je Zaev.

On se nada da će Bugarska i Severna Makedonija nastaviti da budu primer o tome kako se rešavaju otvorena pitanja između dve susedske zemlje.

“Nadam se da ćemo nastavitri da budemo primer kako se rešavaju otvorena pitanja između dve susedske zemlje“, zaključio je Zaev.

Bugarski premijer Bojko Borisov danas boravi u zvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji povodom dve godine od potpisivanja Sporazuma o dobrosusedskim odnosima između Skoplja i Sofije.

On će se osim sa premijerom Zaevim, susresti i sa predsednikom Pendarovskim, dok će premijera obe zemlje položiti cveće na grobu Goce Delčeva.

Izvor: Agencije


Povezane

Godinu i po nakon potpisivanja dogovora o dobrosusjedstvu, Sjeverna Makedonija i Bugarska bilježe napredak u političkoj i ekonomskoj saradnji. Nesuglasice o historijskom naslijeđu polako se rješavaju putem otvorenog dijaloga kojeg vode povjesničari dviju zemalja. Prilog Milke Smilevske.       

Bugarska i Makedonija potpisale su u Skoplju ugovor o dobrosusjedstvu, uvjet bugarske podrške Makedoniji u eurointegracijama, tokom službene posjete bugarskog premijera Bojka Borisova Skoplju.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO