Austrija: Hrvatu zatvor zbog nacističkog pozdrava u Bleiburgu

Austrijske vlasti su najavile početkom godine kako će nacističke ispade na ovogodišnjem okupljanju u Bleiburgu oštro sankcionirati (EPA)

Pokrajinski sud u austrijskom Klagenfurtu osudio je danas jednog 48-ogodišnjeg Hrvata na 18 mjeseci zatvora zbog nacističkog pozdrava tokom ovogodišnje ustaške komemoracije u Bleiburgu, prenose agencije.

Agencije dodaju kako je neimenovani Hrvat pred sudom priznao krivicu, rekavši kako je „pretjerao sa alkoholom“.

Prema izvještaju policije on je imao tri promila alkohola u krvi kada je desnu ruku u znak hitlerovskog pozdrava podigao pred policajcima.

„Želio sam se naći u središtu pažnje, ali ne i da provociram“, tvrdi osuđenik dodajući kako u tom trenu nije „normalno“ razmišljao.

Preventivna mjera

U Hrvatskoj, kako je rekao, blaže bi posmatrali nacistički pozdrav, jer je to bila velika „budalaština“ sa njegove strane.

Kazao je i kako se želi izviniti policajcima i kako se kaje što je povrijedio osjećanja ljudi.

On se, od hapšenja u maju, nalazio u istražnom zatvoru i ponovio je u više navrata pred sudom kako nije znao koje će posljedice izazvati njegovo ponašanje.

Porota je jednoglasno ocijenila kako je Hrvat kriv u smislu optužnice, a sudija je izrekao kaznu od 18 mjeseci zatvora, od kojih dva obavezno.

Sudija je naglasio kako su obavezna dva mjeseca pritvora izrečena kao preventivnu mjeru za dalja okupljanja u Bleiburgu. Inače, austrijske vlasti su najavile početkom godine kako će nacističke ispade na ovogodišnjem okupljanju u Bleiburgu oštro sankcionirati.

Izvor: Agencije