U Rijeci mimohod sjećanja ‘Srebrenica svijetom hodi’

Od 11. do 17. jula na Korzu će biti otvorena izložba umjetničkih fotografija (Grad Rijeka)

Mimohod sjećanja “Srebrenica svijetom hodi” održan je u utorak u centru Rijeke, u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine, kada je u Srebrenici počinjen genocid nad više od 8.000 Bošnjaka.

Povorka se kretala od Mosta branitelja, preko Korza do Gata Karoline riječke, gdje je održana molitva za Srebrenicu, a u more su položene 24 bijele ruže, kao znak buđenja novoga života.

Organizatori i sudionici mimohoda istaknuli su da žele podsjetiti da se taj, ali i svi drugi zločini ne smiju zaboraviti te da se takvo zlo nikada, nigdje i nikome ne smije ponoviti.

Kako su uoči mimohoda naveli iz Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke, ove godine navršavaju se 24 godine od genocida u Srebrenici, stravičnog zločina u kojem je u samo nekoliko dana ubijeno više od 8.000 Bošnjaka.

Izložba umjetničkih fotografija

Hrvatska je već i zbog vlastite tragedije i vlastitih stratišta, kao što su Škabrnja, Vukovar i druga, senzibilizirana za saosjećanje s tragedijom Srebrenice, naveli su, pozivajući sve da se uključe u akcije i manifestacije solidarnosti i odavanja počasti srebreničkim žrtvama, koje se organiziraju i u drugim gradovima Hrvatske i Evrope.

“Ova manifestacija je poziv svim građanima Hrvatske, pripadnicima svih društvenih, nacionalnih, političkih i drugih opredjeljenja, da udružimo misli, snage i nastojanja u jednom – da svijet postane bolje mjesto za sve, svijet sloge, pomirenja i mira, svijet suradnje i povjerenja”, poručili su.

U sklopu programa sjećanja na Srebrenicu, od 11. do 17. jula na Korzu će biti otvorena izložba umjetničkih fotografija na postamentima “Srebrenica memento 2019.”

Organizatori mimohoda i izložbe su Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Primorsko-goranske županije, Udruga mladih Bošnjaka i prijatelja Rijeke i Primorsko-goranske županije, Bošnjačka nacionalna zajednica Primorsko-goranske županije i Omladinski klub muslimana Medžlisa islamske zajednice Rijeka.

Izvor: Agencije