‘Slovenija neće biti džep u koji će zapeti veliki broj migranata’

Slovenska vlada ove godine je zaoštrila politiku prema ilegalnim migrantima (EPA)

Slovenski premijer Marjan Šarec kazao je da njegova zemlja neće postati “džep” u kojem će zapeti velik broj migranata, kako se zbog mjera jače kontrole na granicama Slovenije s Austrijom i Italijom boji parlamentarna opozicija.

On smatra da bi problem ilegalnih ulazaka migranata u Sloveniju riješilo samo postavljanje Frontexa na vanjske granice Evropske unije, odnosno na granicu Hrvatske sa susjednim državama Zapadnog Balkana, prenosi Hina.

“Da bi se uspješno riješio problem ilegalnih migranata u Sloveniji, bilo bi potrebno postaviti pripadnike Frontexa na hrvatsko-srbijansku i hrvatsko-bosanskohercegovačku granicu”, kazao je Šarec novinarima nakon sastanka s općinskim vodstvom u općini Kostel, na jugu Slovenije, gdje se nalazi jedna od migrantskih ruta.

Sve dok EU u te namjene ne bude upotrijebila Frontex na vanjskim granicama EU-a dotle ćemo imati migracije i na našoj granici, rekao je Šarec.

Općine očekuju pomoć države

O šteti koju ilegalni prelazi i posljedično postavljena žičana prepreka čine lokalnoj ekonomiji i turizmu bilo je razgovora u kontaktu općinskog i lokalnog vodstva s premijerom Šarecom, koji im je obećao pomoć države, popravkom oštećene infrastrukture, ali je opće sigurnosno stanje u općinama uz rijeku Kupu nazvao zadovoljavajućim.

Šarec se sastao i s načelnikom grada Metlike Andrejem Kavšekom, koji je saradnju s policijom i slovenskim Ministarstvom unutrašnjih poslova vezanim na migracije ocijenio dobrim, ali je upozorio da migranti koji prolaze kroz to područje oštećuju infrastrukturu i ostavljaju za sobom mnogo smeća.

Izvor: Agencije