Policija deblokirala cestu kod Mostara

Višesatna blokada prometnice M-17 kod tunela Salakovac, sjeverno od Mostara, završena je u utorak navečer oko 20:00 sati intervencijom specijalne policije.

Specijalci su s prometnice uklonili radnike Aluminija koji su taj dio magistralne ceste držali zatvorenim gotovo pet sati, javlja Fena.

Prosvjed radnika Aluminija, koji su na taj način htjeli skrenuti pozornost na iznimno tešku situaciju u nekadašnjem divu, krenuo je u utorak ujutro blokadom M-17 južno od Mostara, a nastavljen je popodne blokadom iste prometnice sjeverno od grada.

Što se tiče situacije u Aluminiju nema nikakvih novosti i, kako sada stvari stoje, pogon će u ponoć biti iskopčan s visokonaponske mreže.

Prijeti konačni kraj Aluminija

Radnici su tijekom dana upozoravali kako će nagli prestanak rada dovesti do hlađenja i stvrdnjavanja tekućeg metala u proizvodnim ćelijama, što u praksi znači konačni kraj Aluminija.

Zbog visokih cijena električne energije, Aluminij nekoliko posljednjih godina posluje s gubitkom.

Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 milijuna konvertabilnih maraka (oko 200 milijuna eura), od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Vlada bh. entiteta Federacija Bosne i Hrecegovine vlasnica je 44 posto dioničkoga kapitala u Aluminiju, mali dioničari također imaju 44 posto dionica, a Vlada Hrvatske preostalih 12 posto.

Izvor: Al Jazeera i agencije