Dodik: Erdogan se raspitivao za članove Gulenove organizacije

Erdogan je pojačao pritisak i na Bakira Izetbegovića od kojeg tokom svakog susreta traži zatvaranje institucija u BiH za koje smatra da su bliske pokretu Gulena (Anadolija)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas na Jahorini da je tokom jučerašnjeg sastanka s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u Predsjedništvu BiH razgovarano i o zahtjevu ove zemlje za izručenjem članova organizacije koju vodi Fetullah Gulen, a koji borave na području BiH, javlja Anadolija. 

“Govoreno je o toj temi, Turska ima određene zahtjeve i to nije tema koja je sada tek aktuelizovana. To je bila tema i kada smo bili u Ankari. Turska ima pristup vezano za državni udar koji je tamo pokušan ranije i ona želi da putem pravosudnih institucija naravno riješi to pitanje”, rekao je Dodik novinarima nakon današnjem samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi i dodao: 

“Evidentirano je od institucija Turske da ovdje u BiH postoje neki ljudi i institucije i ja želim da kažem da se oni uglavnom nalaze na prostoru Federacije i da je to stvar federalnih organa i procedura i mislim da je to predsjedniku Erdoganu veoma jasno.”

Spisak osumnjičenih

Magazin Žurnal je naveo da su turske vlasti prošlog mjeseca dostavile vlastima BiH spisak turskih državljana koji žive u BiH, a kojima su poništeni pasoši.

Na spisku su, kako tvrdi, uglavnom biznismeni koji posluju u BiH, među kojima su i oni koji su u proteklom periodu bili angažirani na Burch univerzitetu u Sarajevu, kojeg Erdoganove vlasti smatraju dijelom Gulenove organizacije.

U Ministarstvu sigurnosti BiH potvrdili su za Žurnal da im je, za sada, dostavljen spisak na kojem se nalazi osam takozvanih “gulenista”, ali su naglasili da odluka o njihovoj eventualnoj deportaciji nije donijeta.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan doputovao je jučer u Sarajevo gdje učestvuje u radu samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP

Izvor: Agencije