Deklaracija s Jahorine: Potpuna integracija regije u EU

Na samitu Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP), održanom u Sarajevu, zemlje članice danas su usvojile Deklaraciju prema kojoj samo potpuna integracija cijele regije u Evropsku uniju služi najboljim interesima Evrope.

U Deklaraciji je naglašena neophodnost održavanja podsticaja proširenja i kontinuirane opredijeljenosti za reforme kao i pojačavanje regionalne saradnje i osiguranje razvoja dobrosusjedskih odnosa, prenosi agencija Beta.

Ocijenjeno je i da zajednički rad sa evropskim institucijama može ubrzati pozitivne promjene u regiji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je samit bio vrlo uspješan.

„Imali smo opsežnu raspravu o važnim pitanjima ukupne regionalne saradnje i usvojili smo Deklaraciju koja predstavlja sveobuhvatan pristup vezan za proces evropskih integracija, sigurnost, ekonomski razvoj, migracije, digitalizaciju i sve što sutra može biti predmet saradnje“, rekao je Dodik, prenosi Anadolija.

Opredjeljenje za zajednički rad

Podsjetio je da Bosna i Hercegovina završava predsjedavanje Procesom za saradnju u jugoistočnoj Evropi koje preuzima Kosovo, iako njihovi predstavnici nisu prisustvovali današnjem samitu.

„Njihovi razlozi za nedolazak nisu umanjili efekte samita i žao mi je što oni nisu bili tu“, kazao je Dodik.

U usvojenoj deklaraciji izraženo je opredjeljenje za zajednički rad, kako bi se zemlje efikasno suočile sa svim sigurnosnim prijetnjama u regionu jer je sigurnost jugoistočne Evrope osnovni preduslov za sigurnost i stabilnost kontinenta.

Učesnici su u tom dokumentu posebno naveli neophodnost koordiniranih napora u borbi protiv terorizma i ekstremizma, te organizovanog kriminala s fokusom na trgovinu ljudima, prisilni rad, krijumčarenje oružja i municije, pranje novca i korupciju.

Dalje je izražena svest o potrebi proširenja povezanosti unutar regije, kao i regije i EU-a, što podrazumijeva poslovnu i digitalnu povezanost, razmjene u oblasti kulture i povezivanja mladih, jer će se, kako je navedeno, time stvoriti mogućnost takmičenja na globalnom tržištu.

Naveden je veliki potencijal koji ima digitalizacija za transformaciju privreda zemalja i prekograničnih veza, zbog čega je preporučeno proširenje saradnje i u toj oblasti. 

Egzodus velikog broja mladih ljudi

„Učesnice shvataju potencijalnu prijetnju stabilnosti ekonomskog napretka i održivog razvoja uzrokovanog egzodusom velikog broja obrazovanih i stručnih mladih ljudi u prosperitetnije ekonomije. Ovaj fenomen nije percipiran samo privremeno i on treba biti zajednički rješavan“, stoji u Deklaraciji.

Na kraju je navedena potreba za dobrosusjedskim odnosima, uzajamnim poštovanjem i iskrenim političkim dijalogom u rješavanju pitanja jer to, kako je navedeno, nema alternativu.

Na samitu SEECP-a na Jahorini učestvovali su članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, premijerka Srbije Ana Brnabić, predsjednici Turske, Crne Gore, Albanije i Sjeverne Makedonije Recep Tayyip Erdogan, Milo Đukanović, Iljir Meta i Stevo Pendarovski, kao i premijer Bugarske Bojko Borisov. Skupu su prisustvovali i predstavnici Hrvatske, Grčke, Slovenije, Moldavije i Rumunije.

Jedna od učesnica samita bila je i generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Usvajanjem Deklaracije završeno je jednogodišnje predsjedavanje BiH tom inicijativom, uspostavljenom pre 23 godine. Sljedeće godine, SEECP-om će predsjedavati Kosovo.

Izvor: Al Jazeera i agencije