Civilne organizacije: Srbija mora priznati genocid u Srebrenici

Ove će godine organizacijama civilnog društva podršku dati i umjetnički kolektivi (Anadolija)

“I dalje zahtevamo da država Srbija poštuje odluke međunarodnih sudova, kao i sudski utvrđene činjenice: da se prizna genocid u Srebrenici, ne samo kao jedan od značajnih koraka na putu Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji, već prvenstveno kao poštovanje dostojanstva žrtava”, poručile su u zajedničkom priopćenju organizacije “Žene u crnom”, Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

Navode i kako će u četvrtak “iskazati solidarnost i odgovornost odlaskom grupe aktivista na komemoraciju/dženazu u Potočare gde će, zajedno sa porodicama žrtava srebreničkog genocida, prisustvovati ukopu posmrtnih ostataka žrtava”.

Organizacije civilnog društva će, uz podršku umjetničkih kolektiva “Škart” i “Dah teatar”, održati niz aktivnosti koje će biti organizirane u Beogradu, u okviru obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici.

Paljenje svijeća za žrtve genocida

Ulična akcija “Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici”, u organizaciji “Žena u crnom”, planirana je za srijedu uvečer na Brankovom mostu i Fruškogorskoj ulici (kod Parka nesvrstanih zemalja).

Paljenje svijeća “Sećamo se žrtava genocida u Srebrenici”, koji organizira Inicijativa mladih za ljudska prava kao izraz poštovanja prema žrtvama genocida u Srebrenici, bit će održan u četvrtak uvečer, kod parka između zgrade Predsjedništva Srbije i Skupštine Grada Beograda.

Uvod u predstavu Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo, u produkciji Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, bit će odigran u četvrtak, u prostorijama Zadužbine Ilije M. Kolarca. Ulaz na događaj je besplatan.

Izvor: Agencije