Porasla podrška stanovnika BiH ulasku u EU

Ulazak u EU ima znatno veću podršku u entitetu Federacija BiH nego u Republici Srpskoj (EPA)

Podrška građana ulasku Bosne i Hercegovine u Europsku uniju porasla je za 20 posto u odnosu na prošlu godinu, pokazali su rezultati istraživanja javnog mnijenja “Stavovi građana o članstvu u EU i procesu integracija”, koje je provela Direkcija za europske integracije.

Rezultati istraživanja predstavljeni su Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

U slučaju raspisivanja referenduma za članstvo, ukupno 76,6 posto ispitanika se izjasnilo da bi glasali za ulazak u EU.

Po entitetima, u Federaciji Bosne i Hercegovine članstvo u EU podržava 86,5 posto građana, u Republici Srpskoj taj postotak iznosi 58,9 dok je u Brčko distriktu podrška na 69 posto.

Mir i politička stabilnosti

Stanovnici Bosne i Hercegovine koji su za ulazak u EU kao razloge podržavanja najčešće navode garanciju trajnog mira i političke stabilnosti (32,6 posto), slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala (28,3 posto) i poštivanje zakona i propisa (18,8 posto).

Strah od većih troškova života i poreza je najčešći razlog protivljenja ulasku u EU.

Na pitanje koja je reforma neophodna za unapređenje svakodnevnog života građana, 46,8 posto ispitanika je navelo borbu protiv korupcije, petina (20,2 posto) građana smatra da je neophodna reforma pravosuđa, a 11,9 posto misli da je to reforma socijalnog sustava, odnosno, pravednija socijalna skrb.

Ukupno 25,5 posto ispitanika smatra da je EU zainteresirana za pristupanje Bosne i Hercegovine zbog osiguranja mira i stabilnosti, 24,5 posto zbog prirodnih resursa Bosne i Hercegovine, dok je 17,3 posto ispitanika kao razlog navelo širenje europskog tržišta.

Najveću korist bi imali mladi

Da će najveću korist od ulaska Bosne i Hercegovine u EU imati mladi navelo je 47,1 posto ispitanika, 19 posto građana je odgovorilo da će to biti političari, a 13,8 posto anketiranih misli da korist neće imati nitko posebno.

Najveći postotak građana (43,4 posto) smatra da politizacija procesa integriranja otežava integraciju Bosne i Hercegovine u EU, 19,5 posto građana su kao razlog naveli nespremnost na promjene, dok je 11,2 posto ispitanika odgovorilo da su to objektivne prepreke, odnosno, obimne reforme u svim sferama života.

Istraživanje je provedeno putem CATI metode, na reprezentativnom uzorku od 1.201 ispitanika na nivou cijele države te je dostupno na web stranici Direkcije za europske integracije Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije