Kosovo i Albanija potpisali sporazum o ujedinjenju vanjske politike

Sporazum otvara nove horizonte za zajedničko institucionalno djelovanje, napisao je Gent Cakaj na Twitteru (Behgjet Pacolli / Twitter)

Kosovo i Albanija potpisali su sporazum o ujedinjavanju i koordiniranju svojih vanjskih politika, koji uključuje i zajednička veleposlanstva, objavio je šef diplomacije Kosova Behgjet Pacolli na svom Twitter profilu.

“Ovo je veliki korak naprijed u našoj nacionalnoj integraciji i da nastupamo zajedno pred svijetom”, napisao je on nakon što se, s albanskim kolegom Gentom Cakajem, stavio potpis na sporazum, prenosi BIRN.

Prema njegovim riječima, “dogovorena je bliska koordinacija dvije države, stvaranje zajedničkih diplomatskih misija i razmjena osoblja i iskustva, a sve u cilju primjene nacionalnih interesa”.

“Sporazum otvara nove horizonte za zajedničko institucionalno djelovanje dok se približavamo dubokoj nacionalnoj integraciji”, napisao je Cakaj na Twitteru.

Stručnjaci: To neće mnogo značiti u praksi

No, portal Balkan Insight upozorava, pozivajući se na stručnjake, kako to neće mnogo značiti u praksi.

“To je više poput patriotske predstave nego što je konkretna politička akcija za poboljšanje odnosa”, izjavio je ezir Kraki, analitičar i profesor europskih politika na Sveučilištu Paris-Est Creteil.

Ukazuje kako “vanjska politika Albanije uopće nije u skladu s onom na Kosovu” te vjeruje da je “za sada dovoljno da jedna država ne bude prepreka drugoj”.

Izvor: Agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada