Irena Andrassy nova stalna predstavnica Hrvatske u EU-u

Budućnost Albanije i Sjeverne Makedonije je u Evropskoj uniji, kaže Oliver Varhelyi (Ilustracija)

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović imenovala je Irenu Andrassy novom hrvatskom stalnom predstavnicom pri Europskoj uniji, otkriveno je u četvrtak Hini s Pantovčaka. 

Andrassy je ranije bila pravna savjetnica glavnog pregovarača za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a potom je bila zamjenica šefa kabineta Nevena Mimice, hrvatskog povjerenika za međunarodni razvoj i suradnju Europske komisije. 

Prošle godine imenovana je glavnom savjetnicom u Glavnoj upravi za obrazovanje, mlade, sport i kulturu Komisije, a obnašala je i različite diplomatske funkcije. 

‘Jedna od najiskusnijih hrvatskih diplomatkinja’

Premijer Andrej Plenković ju je nedavno nazvao „jednom od najiskusnijih hrvatskih diplomatkinja“. 

Andrassy će u Bruxellesu na novoj funkciji zamijeniti Matu Škrabala, nekoliko mjeseci prije nego što Hrvatska preuzima predsjedanje Europskom unijom početkom iduće godine. 

Izvor: Agencije


Povezane

Šta Evropska unija očekuje od Balkana, a šta od nje očekuje Balkan? Šta Brisel poručuje stalnim odgađanjem proširenja? Jesu li se balkanske politike čvrsto opredijelile za evropski put ili im pogled luta i na neke druge strane? I šta od svega toga imaju građani koji žive u državama regije? O tome u Kontekstu govore Vesna […]

Published On 02 Jul 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO