Haradinaj pozvao parlament na vanredne izbore

Haradinaj je neopozivu ostavku podnio nakon što je iz haškog tužiteljstva dobio poziv za saslušanje (EPA)

Ramush Haradinaj, koji je prije deset dana podnio ostavku na mjesto kosovskog premijera, pozvao je zastupnike u parlamentu da ne odgađaju raspisivanje izvanrednih izbora, javlja Fena.

Neopozivu ostavku Haradinaj je podnio nakon što je iz haškog tužiteljstva dobio poziv na saslušanje za zločine koje su počinili pripadnici OVK na Kosovu 1999. i 2000. godine.

Odbacio je navode koalicijskog partnera, inače predsjednika kosovskog parlamenta Kadrija Veselija, da njegov čin predstavlja “političku kalkulaciju”.

Veseli: Vrijeme je za odluke

Sada se čeka tumačenje Ustavnog suda s obzirom da kosovski ustav ne predviđa što se događa kada premijer podnese ostavku.

Veseli je ranije kosovskim medijima kazao kako se ne protivi izvanrednim izborima te dodao da postoje dva načina kako da do njih dođe – prvi je da predsjednik Kosova Hashim Thaci raspiše izbore, a drugi da parlament donese odluku o raspuštanju.

“Vrijeme je za donošenje odluka. Pozvao sam svoje kolege iz političkih stranaka da se okupe u parlamentu, da se dogovorimo o njegovom raspuštanju i o datumu izbora”, rekao je Veseli za RTK.

Izvor: Agencije


Povezane

Specijalni sud u Haagu bavit će se, ne samo zločinima nad Srbima i drugim manjinskim zajednicama, već i zločinima Albanaca nad Albancima, kaže publicista Idriz Zeqiraj.

Published On 28 Jul 2019

Ramush Haradinaj, kosovski premijer u ostavci, na saslušanju u Posebnom sudu u Hagu branio se šutnjom. Tužilac ga sumnjiči za djela počinjena kada je bio zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova. Ranije je dva puta bio optužen za ratne zločine na Međunarodnom sudu za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, i oba je puta oslobođen. U ovim presudama utvrđeno […]

Published On 24 Jul 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO