Haradinajeva dva uslova da vodi dijalog sa Srbijom

Ramush Haradinaj
Ramush Haradinaj smatra da je proces dijaloga sa Srbijom kompromitiran (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj je izjavio da ima dva uslova kako bi prihvatio da vodi dijalog sa Srbijom: jedan se odnosi na opoziciju, a drugi na međunarodni faktor.

Na pitanje Kohe ditore da li će se povinovati zahtjevu Ustavnog suda Kosova da predstavlja zemlju u finalnoj fazi dijaloga sa Srbijom, nakon što je ovaj sud utvrdio neustavnom pregovaračku ekipu koju je formirala Skupština Kosova, on je rekao da se radi o nacionalnom pitanju, za šta je potrebna sveobuhvatnost, odnosno učešće i opozicije u dijalogu.

“Mogu voditi Vladu, ali ne mogu predstavljati Kosovo bez učešća svih”, kazao je Haradinaj.

Drugi zahtjev je osiguravanje okvira koji će omogućiti priznanje dvije zemlje u postojećim granicama, bez čega on neće prihvatiti da bude dio dijaloga.

“Nepravedno je da neko od nas zahtijeva da sjednemo i razgovaramo bez okvira dijaloga međusobnim priznanjem u okviru aktuelnih granica. To zahtijevam da ne bi bilo iznenađenja u dijalogu, kako se to dogodilo s granicom, korekcijom, demarkacijom ili razmjenom teritorije”, kazao je on.

Savjetovanje s predsjednikom Kosova

Rekao je da je stav premijera Kosova da bez okvira dijaloga međusobnog priznanja nema osnove za nastavak dijaloga.

Ustavni sud Kosova je proglasio neustavnim zakon o formiranju pregovaračke grupe Kosova koja bi trebala predstavljati Kosovo u nastavku dijaloga.

Ustavni sud je utvrdio da je Skupština Kosova ovlaštena da ostvaruje ulogu nadgledanja vanjske politike i istovremeno je priznao pravo Vladi da predlaže i ostvaruje vanjsku politiku.

Također je utvrdio da se u ostvarivanju vanjske politike premijer savjetuje s predsjednikom Kosova.

Izvor: Agencije