Ruska oklopna vozila u Vojsci Srbije

Vučić je kazao da će iz Rusije tokom godine stići i četiri helikoptera Mi-35 i tri helikoptera Mi-17, koje je Srbija kupila (Tanjug)
Vučić je kazao da će iz Rusije tokom godine stići i četiri helikoptera Mi-35 i tri helikoptera Mi-17, koje je Srbija kupila (Tanjug)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je u niškoj kasarni “Mija Stanimirović” prikazu 10 oklopno-izviđačkih automobila BRDM 2, dobijenih od Ruske Federacije, i napomenuo da se radi o poklonu Rusije, te se zahvalio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, te dodao da će do kraja godine doći i drugo naoružanje koje je Srbija kupila ili koje je Rusija poklonila.

Vučić je rekao da je riječ o značajno unaprijeđenim i remontiranim vozilima za koje Srbija nije morala ništa da plati, a koja su značajno unaprijedila operativne mogućnosti Vojske Srbije.

“Nemamo osvajačkih planova, već samo kako da na najbolji način zaštitimo svoju zemlju”, poručio je Vučić, prenosi FoNet.

Uz Vučića su bili i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, načelnik generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, kao i novi ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

“Zahvalite predsedniku (Vladimiru) Putinu i ministru (Sergeju) Šojguu”, rekao je Vučić ambasadoru Rusije tokom obilaska vozila.

‘Ogromna podrška’

“To je za nas ogromna podrška, za naše izviđačke jedinice”, rekao je Vučić, ponavljajući da nije ni dinar plaćen za vozila i da se radi o poklonu.

On je kazao da će tokom godine stići i četiri helikoptera Mi-35 i tri helikoptera Mi-17, koje je Srbija kupila, te dodao da dolaze i pokloni.

Kako je kazao, treba da stigne još deset tenkova, a sve što je stiglo je stiglo uprkos protivljenju NATO-a.

Oklopni izviđački automobil BRDM 2 namijenjen je izviđanju u svim uvjetima na kopnu i na vodi.

Oklopljen je sa čeone strane oklopom debljine četrnaest milimetara, sa bočne strane oklopom debljine sedam milimetara i sa podne strane od osam milimetara.

Dodatna balistička zaštita sastoji se od 20 ploča debljine šest milimetara i omogućuje zaustavljanje metka 7,62 milimetara i 12,7 milimetara sa svih strana. Prednja strana oklopa štiti od metka 14,5 milimetara na udaljenosti od tri stotine metara.

Na podu vozila postavljen je protuminski tepih čime je poboljšana protuminska zaštita.

Naoružan je mitraljezima 14,5 milimetara.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO