Ćorić: Još nema konačne odluke o odlagalištu radioaktivnog otpada

U Sarajevu je danas ispred ambasade Hrvatske održan protest zbog ideje da Trgovska Gora bude odlagalište radioaktivnog otpada (Fena)

Ministar zaštite okoline i energetike Hrvatske Tomislav Ćorić izjavio je danas da još nije donijeta konačna odluka o tome da Trgovska gora bude lokacija za odlaganje srednje i nisko radioaktivnog otpada, kao i da će BIH, ukoliko tako bude odlučeno, moći da izrazi svoje dileme.

Ćorić je to rekao novinarima, odgovarajući na pitanje da li će otpad iz nuklearne elektrane Krško biti skladišten u Trgovsko gori u blizini Bosne i Hercegovine i da li Hrvatska treba u tom slučaju da konsultuje bosanskohercegovačke vlasti, prenijela je Hina.

‘Odlagališta se rade po najvišim standardima’

„Što se tiče Trgovske gore, to je lokacija o kojoj Hrvatska razmišlja, a što se tiče mišljenja i signala koji dolaze iz drugih zemalja, u konkretnom slučaju Bosne i Hercegovine, potpuno je opravdano da svaka zemlja razmišlja o tome šta je u njihovom komšiluku, tu ne vidim nikakav problem“, rekao je Ćorić i dodao da takva odlagališta postoje širom Evrope i da se rade po najvišim standardima.

Kako je kazao, ako dođe do odluke da Hrvatska odlaže svoj radioaktivni otpad na području Trgovske gore, Bosna i Hercegovina će u jednoj od faza procesa izgradnje odlagališta biti kontaktirana i moći će da izrazi svoje dileme, ali da se one ne mogu izražavati na osnovu priča „rekla-kazala“ već da moraju da budu jasno utemeljene.

U Sarajevu je danas ispred ambasade Hrvatske održan protest zbog ideje da Trgovska gora bude odlagalište radioaktivnog otpada iz nuklearne elektrane Krško u Sloveniji.

Izvor: Agencije