Sudske pozive primilo 70 bivših pripadnika OVK

Među bivšim pripadnicima OVK, koji očekuju poziv Specijalnog suda, nema poznatih lica ili vršioca javnih funkcija (EPA)

Udruženje veterana Oslobodilačke vojske Kosova saopštilo je da je od Specijalnog suda u Hagu do sada pozive za ispitivanje primilo oko 70 članova tog udruženja, a da će ih još oko desetero biti pozvano.

Među tim osobama, kako se navodi, nema poznatih lica ili vršioca javnih funkcija, javio je KiM Radio.

Tokom protekle nedelje, u Hagu je i to u svojstvu osumnjičenog, ispitan i Ramush Haradinaj koji je nedavno podneo ostavku na funkciju premijera.

Haradinaj se branio ćutanjem

Haradinaj se branio ćutanjem, a u kosovskoj javnosti nema mnogo informacija o tome zbog kojih navodnih zločina je ispitan.

S druge strane, često se podvlači da je Haradinaju već dva puta suđeno od strane Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i da je oba puta dobio oslobađajuće presude.

Međutim, publicista Idriz Zeqiraj za Botu Sot ističe da će se Specijalni sud u Hagu baviti ne samo zločinima nad Srbima i drugim manjinskim zajednicama, već i zločinima Albanaca nad Albancima.

„Svi do sada pozvani od Specijalnog Suda, počevši od komandanta Remija pa do Sokola Bashote, optužuju se za ubistvo i maltretiranje, do terorisanja Albanaca. Mislim da nije isključen ni Ramush Haradinaj“, rekao je on, a preneo KiM radio.

Izvor: Agencije


Povezane

Ramush Haradinaj, kosovski premijer u ostavci, na saslušanju u Posebnom sudu u Hagu branio se šutnjom. Tužilac ga sumnjiči za djela počinjena kada je bio zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova. Ranije je dva puta bio optužen za ratne zločine na Međunarodnom sudu za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, i oba je puta oslobođen. U ovim presudama utvrđeno […]

Published On 24 Jul 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO