Bosna i Hercegovina najslabije povezana aerodromima

Španija ima najviši nivo aerodromske povezanosti u Evropi (EPA)
Španija ima najviši nivo aerodromske povezanosti u Evropi (EPA)

Aerodromi u zemljama bivše Jugoslavije nude manje veza putnicima, i direktnih i indirektnih, u poređenju sa svojim evropskim konkurentima, pokazuju podaci iz izveštaja Međunarodnog aerodromskog saveta (ACI).

Prema podacima ACI, najslabiju aerodromsku povezanost na kontinentu, od 43 države ima Bosna i Hercegovina, a slede je Severna Makedonija (41. mesto) i Slovenija (40).

Od zemalja bivše Jugoslavije, Hrvatska je najbolje plsirana na ovoj listi i nalazi se u sredini, na 22. poziciji, dok je Srbija na 28. mestu u Evropi, objavio je portal Ex-Yu aviation.

Rast broja putnika u S.Makedoniji

Ipak, iako BiH ima najlošiju direktnu povezanost, ispred je u odnosu na Severnu Makedoniju u pogledu indirektne povezanosti i kao čvorište, pokazala je studija ACI.

Severna Makedonija je u protekloj deceniji doživela značajan rast broja putnika, međutim, dominacija kompanije Wizz Air i to što primarno opslužuje sekundarne aerodrome uticalo je na plasman te zemlje.

Španija ima najviši nivo aerodromske povezanosti u Evropi, a za njom slede Nemačka, Velika Britanija, Francuska i Turska.

Izvor: Agencije


Povezane

Više od godinu dana je prošlo od potpisivanja ugovora o koncesiji za Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu. Isto toliko iz vrha vlasti stižu obećanja da će ugovor sa koncesionarom – francuskom kompanijom Vansi biti objavljen. Ipak, to se još nije dogodilo, a Vlada Srbije, tvrde nevladine organizacije, odbila je da objavi studiju opravdanosti te koncesije.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO