Scott: Potrebni veliki napori da se nastavi dijalog

Scott je istaknuo da nije na SAD-u da pronađe konačni sporazum (Tanjug)

Američki ambasador u Srbiji Kyle Scott dijeli mišljenje predsjednika Aleksandra Vučića da se samo mirnim putem može doprinijeti stabilnosti u regiji. 

Scott je kazao da je potrebno uložiti velike napore da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, prenose mediji u Srbiji.

Kako je rekao, Srbija je načinila veliki napredak u proteklih nekoliko godina u stabilizovanju ekonomije i pripremajući se za članstvo u Evropskoj uniji, ali je jasno da je sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom jedan od ključnih uslova za dostizanje punopravnog članstva u EU.

“Na engleskom to kažemo: tako blizu, a tako daleko… Sada zamrli pregovori su vjerujem frustrirajući za sve. Takse koje je uvelo Kosovo, što je dovelo do toga da ovu situaciji čini još složenijom, također su frustrirajuće i za nas, i znam da je Vlada Srbije frustrirana, isto kao i vlada Kosova, i mi smo sada u jednoj negativnoj spirali u pogledu razgovora”, kazao je Scott.

‘Ne postoji jednostavno rješenje’

Prema njegovim riječima, treba učiniti sve da se Beograd i Priština vrate za pregovarački sto.

“To nije lako, veoma je složeno, da postoji jednostavno rješenje, dogodilo bi se odavno. U velikoj mjeri se slažem sa predsjednikom Vučićem kada kaže da Srbija mora da riješi ovo pitanje, prije ili kasnije. Ukoliko se to sada ne riješi, kasnijim generacijama će vjerovatno biti teže. Dakle, ugrabimo mogućnost danas, ovdje i krenimo naprijed”, naglasio je američki ambasador.

Kako je istakao, nije na SAD-u da pronađe konačni sporazum, već to uz kompromise treba da učine Beograd i Priština. 

Izvor: Agencije