Švicarska televizija: Hrvatski policajci motkama tuku migrante

Čovjek koji živi blizu zelene granice s Hrvatskom ispričao je da često čuje i pucnjavu (Screenshot)

Švicarska televizija objavila je desetominutni prilog o postupanju hrvatske policije prema migrantima i svjedočenja da maskirani policajci motkama tuku migrante i vraćaju ih u Bosnu i Hercegovinu.

Autori priloga prikazali su da hrvatska policija nezakonito protjeruje migrante preko zelene granice u Bosnu i Hercegovinu i objavili intervju s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, u kojem je priznala da Hrvatska provodi politiku “push backa” i tako krši međunarodne konvencije i hrvatske zakone.

Hrvatska policija u prosjeku nezakonito protjera 40-50 migranata dnevno u Bosnu i Hercegovinu, prenosi Index.hr.

U prilogu su prikazani novi snimci sa hrvatsko-bosanskohercegovačke granice i razgovori sa svjedocima iz Velike Kladuše, koji tvrde da hrvatska policija ponekad i autobusima dovodi migrante do granice Bosne i Hercegovine i onda ih silom tjera da napuste Hrvatsku, što je protivzakonito.

Čovjek koji živi blizu zelene granice s Hrvatskom ispričao je da često čuje i pucnjavu i da je više puta bio svjedok da hrvatska policija protjeruje migrante u Bosnu i Hercegovinu.

Brojne povrede od udaraca

Nekoliko migranata koji su nedavno protjerani iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu reklo je da su ih maskirani hrvatski policajci tukli motkama i granama te pokazali i povrede na nogama i leđima.

U prilogu se spominje i pismo policajca koji se anonimno požalio ombudsamnu Lori Vidović da ga šefovi tjeraju da nezakonito i nasilno protjeruje migrante.

Dio priloga bavi se i odgovornošću švicarskih vlasti koje profitiraju od hrvatske politike prema migrantima.

Švicarska televizija i ranije je objavila snimak na kojem hrvatski policajci silom vraćaju migrante u susjednu Bosnu i Hercegovinu i, prema svjedočanstvima migranata, oduzimaju im novac i mobitele.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO