Remek djelo arhitekture: Godišnjica otvorenja obnovljenog Starog mosta

Stari most, jedan od simbola Bosne i Hercegovine, u junu 2005. godine uvršten je na listu UNESCO-ovih zaštićenih spomenika kulture (Arhiva)

Na današnji dan 2004. godine u bosanskohercegovačkom gradu Mostaru svečano je otvoren obnovljeni Stari most, remek-djelo orijentalne arhitekture iz 16. stoljeća, čija je obnova, zajedno s pripremama, trajala gotovo sedam godina, prenose agencije.

Svečanost otvaranja obnovljenog Starog mosta, srušenog u ratu 9. novembra 1993. godine, upriličena je u prisustvu mnogobrojnih izaslanstava, predsjednika država, premijera, ministara vanjskih poslova, članova kraljevske porodice te brojnih predstavnika međunarodnih organizacija.

Stari most u Mostaru, koga je dao izgraditi 1566. godine Sulejman Veličanstveni, a graditelj mu bio poznati Mimar Sinan, ima izražen luk četiri metra širok i 30 metara dug, koji svojom visinom od 24 metra, na najvišem mjestu, dominira rijekom Neretvom.

S oba kraja završava s jednim odbrambenim tornjem – Helebija na sjeveroistoku i Tara na jugozapadu, koji se zajedno nazivaju „mostari“ (carinici na mostu po kojima je grad dobio ime).

Luk je napravljen od lokalnog kamena „tenelija“, a njegov oblik je proizvod mnogih nepravilnosti koje su nastale deformacijom intradosa (unutarnje linije luka). On se može opisati kao kružnica koja je s obje strane pritisnuta.

Priznanje za Guterresa

Stari most, jedan od simbola Bosne i Hercegovine, u junu 2005. godine uvršten je na listu UNESCO-ovih zaštićenih spomenika kulture.

Mostar godišnje posjeti stotine hiljada turista koji se dive ljepoti jedinstvenog kamenog mosta, koji je bio inspiracija mnogim piscima, slikarima, fotografima, pjevačima…

Centar za mir i multietničku saradnju Mostar, u povodu 15. godišnjice obnove Starog mosta, tradicionalno će večeras upriličiti manifestaciju „Mostar ne zaboravlja prijatelje“ u sklopu koje će dodijeliti nagradu „Mostar Peace Connection“.

Laureat ove nagrade koja se dodjeljuje za doprinos zbližavanju civilizacija i kultura svijeta, ove godine je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada