Slovenskoj policiji na granici s Italijom od danas pomaže vojska

Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije tvrdi da policija učinkovito štiti južnu granicu od ilegalnih migracija (EPA)

Slovenija će u od danas uključiti 35 vojnika u zaštitu granice s Italijom od ilegalnih migracija, objavili su u slovenski mediji pozivajući se na glavnu komandu slovenske vojske.

Na područje Kopra, gdje je zadnjih sedmica uočen veći ilegalni priljev migranata, a na traženje policije, danas će se uputiti dodatnih 35 pripadnika vojske u ispomoć policiji, saopćila je vojska.

Koristit će većinu sredstava koje vojska ima u redovitoj upotrebi, od sredstava za osmatranje do oklopnih vozila te će na dnevnoj bazi u mješovitim ophodnjama s policijom pomagati jedinica na razini čete, dodaje se u priopćenju.

Uključiti i Frontex

Pojačani angažman Slovenije na sprečavanju ilegalnih migracija na granici s Italijom počeo je početkom ovog mjeseca kada su uvedene zajedničke ophodnje slovenske i talijanske policije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova tvrdi da policija učinkovito štiti južnu granicu od ilegalnih migracija i da većinu migranata uspijeva vratiti hrvatskim vlastima.

Ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar prošle se sedmice sastao s talijanskim kolegom Matteom Salvinijem i nakon sastanka rekao da su Slovenija i Italija spremne pomoći Hrvatskoj u borbi protiv ilegalnih migracija, možda i uz pomoć Frontexa, ako Hrvatska ocijeni da joj je ta pomoć potrebna.

Izvor: Agencije