Slovenskoj policiji na granici s Italijom od danas pomaže vojska

Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije tvrdi da policija učinkovito štiti južnu granicu od ilegalnih migracija (EPA)
Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije tvrdi da policija učinkovito štiti južnu granicu od ilegalnih migracija (EPA)

Slovenija će u od danas uključiti 35 vojnika u zaštitu granice s Italijom od ilegalnih migracija, objavili su u slovenski mediji pozivajući se na glavnu komandu slovenske vojske.

Na područje Kopra, gdje je zadnjih sedmica uočen veći ilegalni priljev migranata, a na traženje policije, danas će se uputiti dodatnih 35 pripadnika vojske u ispomoć policiji, saopćila je vojska.

Koristit će većinu sredstava koje vojska ima u redovitoj upotrebi, od sredstava za osmatranje do oklopnih vozila te će na dnevnoj bazi u mješovitim ophodnjama s policijom pomagati jedinica na razini čete, dodaje se u priopćenju.

Uključiti i Frontex

Pojačani angažman Slovenije na sprečavanju ilegalnih migracija na granici s Italijom počeo je početkom ovog mjeseca kada su uvedene zajedničke ophodnje slovenske i talijanske policije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova tvrdi da policija učinkovito štiti južnu granicu od ilegalnih migracija i da većinu migranata uspijeva vratiti hrvatskim vlastima.

Ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar prošle se sedmice sastao s talijanskim kolegom Matteom Salvinijem i nakon sastanka rekao da su Slovenija i Italija spremne pomoći Hrvatskoj u borbi protiv ilegalnih migracija, možda i uz pomoć Frontexa, ako Hrvatska ocijeni da joj je ta pomoć potrebna.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO