Moguće slanje Frontexa na granicu Hrvatske i BiH

Državljani Afganistana dovode se u vezu sa izvršenjem krivičnog djela ubistva počinjenog na području Unsko-sanskog kantona (Al Jazeera)

Slovenski ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar spomenuo je mogućnost slanja Frontexa na granicu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine radi suzbijanja ilegalnih imigracija, objavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije.

Poklukar se, na marginama sastanka evropskih ministara unutrašnjih poslova Evropske unije, sastao s italijanskim kolegom Matteom Salvinijem, s kojim je razgovarao o migracijama i stanju na Zapadnom Balkanu.

“Ministri su se složili da problem nije granica Slovenije i Italije, nego vanjska granica EU-a, koju treba još bolje zaštititi”, piše u saopćenju.

Bez zaoštravanja na granicama

“Ministri su izrazili spremnost da pomognu Hrvatskoj ako ona ocijeni da joj je pomoć potrebna. Poklukar je u razgovoru spomenuo i moguće upućivanje agencije Frontex na granicu s Bosnom i Hercegovinom.”

Poklukar je Salviniju rekao da je zatvaranje granice sa Slovenijom zbog ilegalnih migracija nepotrebno i nema uporišta u situaciji na granici.

“Svako zaoštravanje graničnog režima na granici Italije i Slovenije bilo bi  upletanje u svakodnevni život ljudi uz granicu”, navodi slovensko Ministarstvo unutrašnjih poslova i ističe da su zatvaranja granice u povijesti imala negativne posljedice.

Poklukar je najavio da će se i ubuduće sastajati sa Salvinijem.

Njemačka i Francuska u četvrtak nisu uspjele postići sporazum s drugim članicama EU-a o mehanizmu kojim bi se rasporedili tražitelji azila spašeni na Mediteranu, čime bi se pomoglo Italiji, koja se teško nosi s velikim brojem dolazaka.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner otkrio je da su neki ministri odbili primiti migrante, drugi pozvali na veću solidarnost, a neki izrazili zabrinutost o davanju poticaja migrantima da krenu na opasan put preko mora.

EU pokušava doći do odgovora

Italija je do sada primila najviše migranata sa mora, no Vlada u Rimu je prošle godine tome stala ukraj, zabranivši spasilačkim brodovima pristup lukama i zahtijevajući od drugih članica da dijele sudbinu Italije.

Evropska unija dugo pokušava doći do zajedničkog odgovora na priljev migranata iz sjeverne Afrike preko Sredozemlja, kao i oko nužnih reformi sistema azila.

Razgovori će se nastaviti na susretu ministara vanjskih i unutrašnjih poslova u ponedjeljak u Parizu.

Izvor: Agencije