Reeker: SAD spreman učestvovati u dijalogu Srbije i Kosova

Američki diplomata istakao kako je potrebno da obje strane zajedno odluče da su spremne vratiti se dijalogu (EPA)
Američki diplomata istakao kako je potrebno da obje strane zajedno odluče da su spremne vratiti se dijalogu (EPA)

Vršitelj dužnosti zamjenika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država zadužen za Evropu i Euroaziju Philip Reeker izjavio je kako je Washington spreman uključiti se u proces dijaloga Srbije i Kosova, ali kako je najprije potrebno da obje strane zajedno odluče da su spremne vratiti se dijalogu, prenose agencije.

On je za Glas Amerike rekao kako je o tome razgovarao sa državnim sekretarom Mikeom Pompeom, jer SAD želi vidjeti pomak.

„Ali to ne to možemo uraditi umjesto vas. Kosovo i Srbija trebaju zajedno odlučiti o tome da su spremni vratiti se dijalogu. Mi blisko sarađujemo sa partnerima u Evropskoj uniji. Ja sam bio uključen u ranu fazu dijaloga koja je vodila ka Briselskom sporazumu, za koji mislim da je napravio veliku razliku u funkcioniranju života, uspostavljanju tempa i smanjenju tenzija u regiji u proteklih pet godina“, kazao je.

Makedonsko-grčki primjer

Trenutno najviši zvaničnik u State Departmentu koji je zadužen za Balkan je rekao kako vjeruje da na obje strane „postoji volja“ za pronalazak rješenja i tako doprinese stabilnosti i prosperitetu Zapadnog Balkana, prenosi Glas Amerike.

„Ohrabrujem i Srbiju i Kosovo da nađu način i vrate se pregovorima, a imat će punu podršku SAD-a i naših partnera u Evropi da kroz dijalog dođu do konačnog sporazuma. Znam da to mogu“, rekao je Reeker u Atlantskom vijeću u Washingtonu.

Američki diplomata je kao model za rješavanje pitanja u regiji „koja vijekovima nisu mogla biti riješena“ naveo lidere Grčke i Sjeverne Makedonije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO