Reeker: SAD spreman učestvovati u dijalogu Srbije i Kosova

Američki diplomata istakao kako je potrebno da obje strane zajedno odluče da su spremne vratiti se dijalogu (EPA)

Vršitelj dužnosti zamjenika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država zadužen za Evropu i Euroaziju Philip Reeker izjavio je kako je Washington spreman uključiti se u proces dijaloga Srbije i Kosova, ali kako je najprije potrebno da obje strane zajedno odluče da su spremne vratiti se dijalogu, prenose agencije.

On je za Glas Amerike rekao kako je o tome razgovarao sa državnim sekretarom Mikeom Pompeom, jer SAD želi vidjeti pomak.

„Ali to ne to možemo uraditi umjesto vas. Kosovo i Srbija trebaju zajedno odlučiti o tome da su spremni vratiti se dijalogu. Mi blisko sarađujemo sa partnerima u Evropskoj uniji. Ja sam bio uključen u ranu fazu dijaloga koja je vodila ka Briselskom sporazumu, za koji mislim da je napravio veliku razliku u funkcioniranju života, uspostavljanju tempa i smanjenju tenzija u regiji u proteklih pet godina“, kazao je.

Makedonsko-grčki primjer

Trenutno najviši zvaničnik u State Departmentu koji je zadužen za Balkan je rekao kako vjeruje da na obje strane „postoji volja“ za pronalazak rješenja i tako doprinese stabilnosti i prosperitetu Zapadnog Balkana, prenosi Glas Amerike.

„Ohrabrujem i Srbiju i Kosovo da nađu način i vrate se pregovorima, a imat će punu podršku SAD-a i naših partnera u Evropi da kroz dijalog dođu do konačnog sporazuma. Znam da to mogu“, rekao je Reeker u Atlantskom vijeću u Washingtonu.

Američki diplomata je kao model za rješavanje pitanja u regiji „koja vijekovima nisu mogla biti riješena“ naveo lidere Grčke i Sjeverne Makedonije.

Izvor: Agencije