Grabar-Kitarović novinarima: Držite se hrvatske strane priče

Jerusalem Post je objavio da je Grabar Kitarović u razgovoru s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom dala spornu izjavu (EPA)

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović poručila je hrvatskim medijima da, u vezi sa migrantima i odnosu hrvatske granične policije prema njima, moraju da predstavljaju hrvatsku stranu priče, a ne da se povode za stranim medijima koji, kako je rekla, rade ko zna u čijem interesu.

Upitana da komentariše objavljeno anonimno pismo pripadnika granične policije, koji je napisao da im naređuju da migrantima uzimaju novac i mobilne telefone, predsednica je, tokom posete ostrvu Krk, poručila da svako od policajaca na granici nezakonitosti treba da prijavi nadležnim organima koji onda moraju da sprovedu istragu.

“Ministar Božinović me doista uvjerio da se za svaku valjanu prijavu vode odgovarajuće istrage. Osobno sam bila na granici, ne zna se tko su ti ljudi, koji dolaze na granicu, što su, i zašto dolaze”, rekla je predsednica Hrvatske, prenosi portal Index.

Portal prenosi da je Grabar Kitarović potom javno prozvala i zaštitnicu građana Loru Vidović, koja je prethodno kritikovala državne institucije zbog izostanka reakcije na brojne slučajeve zlostavljanja migranata, koji u Hrvatsku prelaze iz Bosne i Hercegovine.

‘Švicarska televizija neprofesionalna’

“Ja bih rekla gospođi pravobraniteljici da je njena prva zadaća braniti ljudska prava hrvatskih državljana koji ne mogu normalno živjeti. Kada sam bila na terenu, na tržnici su mi ljudi dobacivali: ‘Predsjednice, kada ćete nam omogućiti da se normalno možemo voziti noću?’ Neću dopustiti blaćenje hrvatskih policajaca i policajki, neću dopustiti ni u Hrvatskoj ni drugdje u Europi jer oni ne štite samo Hrvatsku nego cijelu Europsku uniju”, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

No kada su je novinari upitali za kritike koje stižu iz evropskih medija na njezino priznanje švajcarskoj televiziji da hrvatska policija koristi tehniku “pushbackova” i pritom se služi nasiljem, “izgubila je živce”, piše Index.

“Ono što je švicarska televizija napravila nema veze s nikakvih profesionalizmom, napravili su ono što rade najgori tabloidi u ovom svijetu. Dakle, uz to što je napravila švicarska televizija ništa neće promijeniti činjenicu da hrvatska policija radi profesionalno, rade s velikom razinom humanosti prema svim tim ljudima, da ih razumiju, da primjena ne nasilja, kako su oni preveli, nego primjena odgovarajuće sile, što nije isto što i nasilje, dakle ja sam rekla odgovarajuća sila, ne prelazi granice propisane hrvatskim i europskim zakonodavstvom, ali ona je ponekad nužna”, rekla je Grabar Kitarović.

“Poštovanje bi trebala pokazati i švicarska televizija i svi ostali. Koliko znam, u Švicarskoj je proveden referendum kojim se traži da se ne dopušta daljnje migracije u Švicarsku. Dakle zanima me kako bi reagirala švicarska granična policija kad bi se na njihovim granicama našlo onoliko migranata koliko se danas nalazi na granici Bosne i Hercegovine. Vi kao hrvatski mediji morate predstaviti hrvatsku stranu te priče, nemojte se povoditi za stranim medijima koji rade tko zna u čijem interesu”, objasnila je predsednica novinarima.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada