HRW od Hrvatske traži da zaustavi nasilje prema migrantima

Hrvatska policija negirala je sve navode o nasilju prema migrantima (EPA)

Hrvatska treba odmah prestati s nelegalnim protjerivanjem migranata i tražitelja azila na granici s Bosnom i Hercegovinom, u nekim slučajevima silom, naveo je Hugh Williamson, direktor Human Rights Watch – HRW za Europu i Središnju Aziju, u pismu hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

Od hrvatske predsjednice je Williamson zatražio da naredi istragu o tome.

U pismu se podsjeća da je Grabar-Kitarović u intervjuu za švicarsku televiziju SRF prije nekoliko dana priznala da hrvatska granična policija nezakonito protjeruje migrante u Bosni i Hercegovini, kao i da u nekim slučajevima primjenjuje silu.

Policija negira navode o nasilju

To je, kako se navodi u pismu, u suprotnosti s ranijim negiranjem hrvatskih službenika, ali odgovara nalazima HRW-a, agencije Ujedinjenih naroda za izbjeglice i drugih organizacija.

“Vraćanje migranata po hitnom postupku iz članice Europske unije u državu koja nije članica bez prethodnog razmatranja pružanja zaštite i uz primjenu sile krši nekoliko zakona EU-a, kao i UN-ovu Konvenciju o izbjeglicama”, navodi se u pismu.

Ukazuje se i da hrvatski službenici sudjeluju u takvim pothvatima, što znači da postoji dužnost provedbe istrage kako bi odgovorni odgovarali za te postupke i osigurati da se oni ne ponove.

HRW je, kako se navodi, u istraživačkoj misiji u Bosni i Hercegovini 2018. godine registrirao zabrinjavajuće probleme u postupanju hrvatske granične policije i protjerivanje azilanata i drugih migranata na granicama s Bosnom i Hercegovinom, koje je često uključivalo i nasilje.

Nalaze su predstavili Ministarstvu unutarnjih poslova Hrvatske krajem prošle godine, a u odgovoru je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović negirao sve optužbe za protjerivanje i nasilje, ukazuje se u pismu.

Kasnije je HRW-u rečeno da nema protjerivanja i da su svi postupci provedeni u skladu s hrvatskim i europskim zakonom, kao i da su dokazi HRW “zasnovani na izmišljenim pričama”.

Već su upozoravali Zagreb

Nalazi HRW-a dodaju se na već postojeće izvještaje o takvim kršenjima, piše Williamson.

Podsjeća i kako je sličnu zabrinutost zbog nasilnog protjerivanja tražitelja azila i drugih migranata na hrvatsko-srbijanskoj granici krajem 2016. godine prenijeli službenom Zagrebu, ali je i tada hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova negiralo sve navode.

“Pozivamo Vas da osigurate sve kako bi odgovorne hrvatske vlasti odmah poduzele korake na okončanju nelegalnih i nasilnih protjerivanja i dovedu zakone i praksu u sklad s međunarodnim zakonom o izbjeglicama i zakonima EU-a”, zaključuje se u pismu.

Izvor: Agencije