Ove godine ukop posmrtnih ostataka 86 Prijedorčana

Najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine je Bećir Bešić koji je rođen 1931. godine (Anadolija)
Najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine je Bećir Bešić koji je rođen 1931. godine (Anadolija)

Na kolektivnoj dženazi u Prijedoru, 20. jula, bit će ukopano 86 žrtava ubijenih 1992. godine, potvrdila je za Anadoliju glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Emza Fazlić. 

„Nakon identifikacije posmrtnih ostataka žrtava sa Korićanskih stijena u Centru za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu, koja je počela 1. jula, porodice su dale saglasnost za ukop 86 žrtava na kolektivnoj dženazi“, izjavila je Fazlić. 

Kolektivna dženaza bit će klanjana na stadionu Vedro Polje u Hambarinama, u Prijedoru. 

„Identifikacijama je potvrđen identitet ukupno 91 žrtve sa područja Prijedora, Kozarca i Kotor Varoši. Nakon identifikacije, porodice su dale saglasnost za ukop 86 žrtava, koji će biti obavljen na pojedinačnim mezarjima u Prijedoru. Najveći broj žrtava – 68, bit će ukopan na Šehidskom mezarju Kamičani. Većina žrtava koje će biti ukopane ove godine su žrtve čiji su posmrtni ostaci pronađeni na Korićanskim stijenama. Uglavnom se radi o nekompletnim posmrtnim ostacima“, istakla je Fazlić.

 Naknadni ukop pet žrtava 

U tri slučaja, kako je kazala, radi se o žrtvama koje su pogrešno identifikovane klasičnom metodom, a čiji su ostaci pronađeni u grobnicama Hrastova glavica, Kamičani te Šehidskom mezarju Čarakovo. 

Pet identifikovanih žrtava bit će naknadno ukopano po odluci njihovih porodica. Radi se katolicima koji su također nastradali na Korićanskim stijenama u zločinu koji se dogodio u julu 1992. godine, pojasnila je Fazlić. 

Najmanje 200 Bošnjaka strijeljano je na Korićanskim stijenama 21. augusta 1992. godine, a na mjestu pogubljenja ekshumirano je 135 posmrtnih ostataka, među njima 86 lobanja. 

U Prijedoru je 20. jula 1992. godine, prema podacima udruženja koja okupljaju preživjele žrtve i porodice žrtava, počinjen jedan od najvećih zločina u ratu u BiH od 1992. do 1995. godine, kad je u jednom danu ubijeno oko 1.600 civila mahom bošnjačke nacionalnosti. 

Izvor: Agencije


Povezane

U centru za identifikaciju Šejkovača kod Sanskog Mosta privodi se kraju identifikacija 112 osoba ubijenih na području Korićanskih stijena. Riječ je o jednoj od najkompleksnijih obrada posmrtnih ostataka nakon rata u tom centru. Prilog Josipa Šarića.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO