Srpsko narodno vijeće: Boris Milošević umjesto Milorada Pupovca

Nećemo pognuti glavu jer je doprinos Srba u Hrvatskoj nemjerljiv i neporeciv, rekao je Boris Milošević (Kristina Štedul Fabac / Pixsell)

Novi predsjednik Srpskog narodnog vijeća je Boris Milošević, dok je Milorad Pupovac, koji je 22 godine bio na čelu te krovne organizacije Srba u Hrvatskoj, sada predsjednik Savjeta SNV-a, odlučeno je u subotu na izbornoj skupštini SNV-a u prostorijama Srpske pravoslavne gimnazije u Zagrebu.

Za Miloševićeve zamjenice izabrane su Dragana Jeckov,  saborska zastupnica SDSS-a i  Aneta Vladimirov, voditeljica Odjela za kulturu SNV-a, javila je Hina.

Kako o izbornoj skupštini izvještavaju Novosti, u uvodnom govoru Pupovac je naglasio da su za SNV-om i srpskom zajednicom četiri turbulentne godine.

Finansijska nestabilnost i pokušaji dezintegracije

„To su bile među najturbulentnijim godinama u poslijeratnoj istoriji srpske zajednice, a karakterizirale su ih finansijska nestabilnost i pokušaji dezintegracije SNV-a, SDSS-a, ‘Prosvjete’ i drugih srpskih institucija. Bio je vidljiv uticaj ljudi iz drugih političkih stranaka na predstavnike Srba u Hrvatskoj. Imali smo ozbiljne finansijske teškoće, ali smo naišli na razumijevanje u Srbiji, čije nam vlasti daju kontinuiranu podršku, čineći naše organizacije sigurnijim i stabilnijim“, rekao je Pupovac.

Pupovac se osvrnuo i „na opšte političke aspekte, od antićirilične kampanje 2014. do inicijativa koje su bile protiv tolerancije i zaštite manjinskih prava, uz stalan rast govora mržnje koji se ne smanjuje ni danas, uz pokušaje da se referendumima smanje prava Srba u Hrvatskoj“.

Na tajnim izborima za predsjednika SNV-a izabran je Boris Milošević, koji inače obavlja funkciju predsjednika Vijeća srpske manjine Grada Zagreba i Kluba zastupnika SDSS-a u Saboru, a za zamjenice Dragana Jeckov i Aneta Vladimirov.

Dosadašnji predsjednik SNV-a Pupovac izabran je za predsjednika Savjeta te organizacije. Riječ je o novom tijelu, nastalom izmjenama Statuta SNV-a, koje će činiti najistaknutiji predstavnici srpskih institucija.

Miloševićeva četiri prioriteta

U svojoj viziji razvoja pod nazivom „Da budemo svoji“, Milošević je naveo četiri prioriteta. Prvi je unapređenje aktivnosti SNV-a, kao i očuvanje aktivnosti koje su se pokazale dobrima – Novosti koje su, prema Miloševićevim riječima, jedini nezavisni javni medij građana, Političke akademije, koja raste i razvije se, a tu je i Centar za razvoj koji pruža pomoć u izradi projekata i informiranju korisnika sredstava iz fondova, kao i kapitalne investicije za sredine u kojima žive Srbi.

„Važna je i kultura sjećanja jer su od zaborava sačuvana brojna stratišta. Kako bi izgledala komemoracija u Jasenovcu bez SNV-a? Izgledala bi kao ona državna, bez dostojanstva“, rekao je Milošević.

Drugi prioritet je reorganizacija centralnog ureda SNV-a i njegovih odjela, a treći ostvarivanje daljnjih ciljeva, pri čemu bi se finansijska sredstva, osim iz budžeta, osiguravala i preko projekata.

Četvrto je saradnja s vijećima na terenu, kao i s bratskim organizacijama kroz projekte i druge zajedničke aktivnosti.

„Moramo se zajedno boriti protiv onih koji nam žele doći glave. Nećemo pognuti glavu jer je doprinos Srba u Hrvatskoj nemjerljiv i neporeciv. Mi smo ranjena zajednica. Ima nas 400.000 manje u odnosu na 1991. Borit ćemo se za svoja prava, pojedinačnu i kolektivnu ravnopravnost, kao i za društvo jednakih“, zaključio je Milošević, izvijestile su Novosti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO