Za novog ministra uprave Hrvatske predložen Ivan Malenica

Ivan Malenica
Andrej Plenković kaže da se Ivan Malenica razumije u pitanja i teme javne uprave i svega povezanog s nadležnostima uprave (Hrvoje Jelavi? / PIxsell)

Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je izjavio da će za novog ministra uprave predložiti Ivana Malenicu, dekana Veleučilišta u Šibeniku, nakon što je prije nekoliko dana ostavku na mjesto ministra uprave podnio Lovro Kuščević.

“Malenica je mlad čovjek, pravnik, koji se razumije u pitanja i teme javne uprave i svega povezanog s nadležnostima uprave”, rekao je premijer Hrvatske te ocijenio kako je on “odličan izbor i osvježenje”, prenosi Hina.

Nakon sastanka s koalicijskim partnerima u Banskim dvorima najavio je da će se u sljedećim danima obavljati konzultacije i u vezi drugih mjesta u Vladi, te da će uslijediti izglasavanje povjerenja Malenici i drugima.

Ivan Malenica rodio se 1985. godine u Šibeniku.

Diplomirao je na pravnom fakultetu u Splitu, a od 2013. godine student je na posljediplomskom doktorskom studiju Pravnog fakulteta u Zagrebu na smjeru Javno pravo i uprava.

Naučni i stručni radovi

Zaposlio se na Veleučilištu u Šibeniku 2009. najprije kao asistent, a potom i predavač za kolegij Upravno pravo i Upravno procesno pravo te viši predavač na istim kolegijima. Dužnost dekana Veleučilišta u Šibeniku obnaša od listopada 2017. godine.

Na internetskim stranicama tog veleučilišta stoji i kako njegovi stručni interesi obuhvaćaju javnu upravu i upravno pravo.

Malenica je objavio više znanstvenih i stručnih radova u zbornicima s međunarodnom recenzijom te sudjelovao na više desetaka međunarodnih znanstveno stručnih konferencija.

Koautor je udžbenika Novo hrvatsko radno pravo – ogledi iz radnog prava i pravne prakse.

Član je Savjeta za razvoj javne uprave, Ministarstvo uprave.

Donedavni hrvatski ministar uprave Lovro Kuščević, suočen s nekoliko afera u vezi nekretnina, podnio je ostavku na tu te na dužnost političkog tajnika vladajuće Hrvatske demokratske zajednice – HDZ.

Ostavku je prihvatio premijer Andrej Plenković.

“Ministar Kuščević i ja smo razgovarali. On je dao na raspolaganje svoj mandat na mjesto ministra uprave i političkog tajnika [HDZ-a]. Prihvatio sam njegovu ostavku. On se vraća u Hrvatski sabor. Procijenili smo da se čini velika šteta njemu osobno, Vladi i HDZ-u”, rekao je Plenković nakon sjednice u središnjici HDZ-a.

Ostavka Lovre Kuščevića

Kuščević je dao mandat dao na raspolaganje te priznao da je “politički odgovoran”.

“Jasno mi je da ova negativna medijska percepcija predstavlja velik teret Vladi. Ponosan sam na sve što sam napravio u mandatu županijskog vijećnika, općinskog vijećnika i ministra. Ponosan sam na milijarde koje sam izvukao preko europskih fondova”, poručio je tada Kuščević.

Najavio je i kako će “s istim žarom kao i dosad” nastaviti rad u Saboru.

Ostavku Lovre Kuščevića tražili su predstavnici oporbe i koalicijski partneri u Vladi zbog navodnih afera na Braču.

Oporba je tražila izglasavanje nepovjerenja Kuščeviću jer je “tijekom obnašanja dužnosti načelnika općine Nerežišća [na Braču], a potom ministra, pokazao da mu zaštita javnog interesa nije bitna i svoje je privatne, imovinske interese kontinuirano stavljao ispred javnih te zlouporabom položaja na kojima se nalazio ostvario milijunsku imovinsku korist”.

Izvor: Agencije