Svjetski mediji: Srebrenica još uvijek ječi od boli

'Daily Sabah' podsjeća da su vojnici RS-a sistematski ubijali tri generacije muških članova bošnjačkih porodica (Ilustracija)

Svjetski mediji posvetili su dosta prostora 24. godišnjici genocida, koji su mnogi nazvali najvećim masakrom u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Pojedini, poput Asian Imagea, čak su srebrenički genocid stavili u ravan holokausta.

Izdanje Daily Sabaha za Balkan uoči obilježavanja 24. godišnjice genocida, koji naziva najvećim masakrom u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, prenosi apel majki Srebrenice evropskim organizacijama za ljudska prava i Vijeću Evrope da 11. juli prihvate kao zvanični dan sjećanja na žrtve pokolja.

U tekstu se podsjeća da su vojnici RS-a sistematski ubijali tri generacije muških članova bošnjačkih porodica, te da stotine porodica i dalje traže veliki broj nestalih osoba.

U najavi dženaze i komemoracije u Potočarima, pod naslovom “Srebrenica: Svakog 11. jula glavni grad bola”, Deutsche Welle piše da su sudionici Marša mira uspjeli, bez obzira na kišu i nagli pad temperature, stići u Potočare, te da su među njima i članovi porodica ubijenih.

Washington Post je podsjetio na činjenicu da je u enklavi koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija, ubijeno preko 8.000 osoba, koje su ili ubijene na licu mjesta, ili su odvedene u kolektivne centre gdje su pogubljeni i poslije bacani u masovne grobnice.

‘Mržnja koja nadahnjuje današnju desnicu’

Asian Image, sa sjedištem u Velikoj Britaniji objavio je da će se u katedrali u Blackburnu održati specijalna manifestacija kojom će se odati počast srebreničkim žrtvama. Njoj će prisustvovati i gradonačelnik Blackburna Jim Shorrock.

Dr. Rowena Pailing, misionar Katedrale, rekla je:

„Možemo učiniti naš svijet boljim mjestom ako naučimo lekcije iz historije i osiguramo da se zločini kakvi su počinjeni u Srebrenici, više nikada ne ponove. Ovim činom, koji je otvoren za ljude svih vjera, odajemo počast žrtvama i preživjelima u genocidu 1995. godine. To je također prilika da se posvetimo stvaranju boljeg, snažnijeg i ujedinjenijeg društva. ”

Ovaj medij srebrenički genocid stavlja u rang holokausta, te podsjeća da su hiljade muškaraca i dječaka sistematski ubijani i bacani u masovne grobnice, samo zbog pripadnosti svojoj vjeri.

Slovenski list Večer piše da će 11. jula Srebrenica ponovo ječati od boli. Autorica teksta podsjeća da, uprkos brojnim međunarodnim presudama da se u Srebrenici desio genocid, vlasti Republike Srbije, kao i entiteta Republika Srpska, i dalje negiraju tu činjenicu, te navodi da na ovogodišnjoj komemoraciji neće biti nijednog njihovog predstavnika.

U prilogu „Bosnia: Weaponisation of history“, novinar BBC-a Allan Little naveo je da su srpski lideri manipulirali historijom kako bi pobudili „nasilno gnušanje prema muslimanima“, koje je kulminaciju doživjelo srebreničkim genocidom. On dodaje da slična mržnja nadahnjuje i današnju ekstremnu desnicu.

U tekstu pod naslovom “Srebrenički genocid 24 godine poslije: Zaliječenje je još daleko”, Vatican News navodi da je cilj genocida bio uništenje Bošnjaka u regiji. 

Izvor: Mediji