Sergej Trifunović: Da, u Srebrenici je bio genocid

Blagostanje i uzajamno poštovanje ne možemo graditi bez zrelog osvrta na prošlost i konačnog otklona od zločinaca, poručio je Sergej Trifunović (Al Jazeera)

“Na ovaj dan želim da još jednom ukažem poštovanje žrtvama genocida, jer to jeste bio genocid, kako su definisale Ujedinjene nacije, kao međunarodni zločin namernog potpunog ili delimičnog uništavanja nacionalnih, etničkih, rasnih i religijskih grupa”, poručio je Sergej Trifunović, predsjednik Pokreta slobodnih građana, u povodu obilježavanja 24. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici. 

Prema njegovim riječima, “blagostanje i uzajamno poštovanje ne možemo graditi bez zrelog osvrta na prošlost i konačnog otklona od zločinaca čiji su postupci imali katastrofalne posledice”.

“Na današnji dan postalo je pravilo da se političari određuju prema genocidu koji se dogodio u Srebrenici. Neki prihvataju odluku Međunarodnog suda [pravde], neki se ograđuju, pa da se onda njihove izjave komentarišu. Zamenile su se teze, ovaj dan treba da bude posvećen žrtvama, sećanju na nešto što je mračan deo istorije, što ne sme da se ponovi”, naveo je Trifunović.

Đurić: Zatvor za negatore genocida

Prema njegovim riječima, “ljudi koji se danas najviše deklarišu kao patriote imaju tu tendenciju da pod parolom svog patriotizma brane najmračniju deceniju istorije Srbije, umesto da vole svoju zemlju i rade na tome da ljudima u njoj bude dobro”.

“A biće nam dobro onda kad uspostavimo regionalni mir, onda kad niko sa ovih prostora ne bude posmatrao ceo jedan narod kroz vizuru postupaka pojedinaca koji su bili zločinci”, poručio je Trifunović.

I tokom zastupničke rasprave u Narodnoj skupštini Srbije u četvrtak govorilo se o genocidu u Srebrenici.

Zastupnik Stranke moderne Srbije Vladimir Ðurić tom je prilikom podsjetio da je “Krivičnim zakonikom Srbije propisano da će kaznom zatvora do pet godina kazniti onaj ko javno odobrava, negira postojanje ili značajno umanjuje težinu genocida i ukoliko su ta dela utvrđena pravosnažnom presudom”.

Ukazao je kako je “Međunarodni sud pravde u Hagu presudio da se u Srebrenici dogodio genocid i osudio 15 osoba”.

Za genocid 704 godine zatvora

“Sveukupno su Haški sud, sudovi u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji do sada osudili 47 osoba na ukupno 704 godine zatvora za genocid, zločin protiv čovečnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici jula 1995. godine, a Evropski parlament je u rezoluciji prošle godine izneo stav da žali zbog kontinuiranog poricanja genocida od nekih srpskih vlasti”, rekao je Ðurić.

Prema njegovim riječima, u rezoluciji je naglašeno da je “priznavanje genocida osnovni korak na putu Srbije ka Evropskoj uniji”.

Zbog svega je od tužitelja za ratne zločine zatražio statistiku predmeta u vezi sa Srebrenicom.

Izvor: Al Jazeera i agencije