Mladi Beograda odali počast žrtvama genocida u Srebrenici

Komemorativni skup za žrtve genocida u Srebrenici održan je u četvrtak navečer u parku kod Predsjedništva Srbije u Beogradu, uz poziv vlastima Srbije da priznaju da se u Srebrenici dogodio genocid, javlja Anadolija.

Skup je organizirala Inicijativa mladih za ljudska prava – YIHR, a odazvali su mu se građani, nevladini aktivisti, te veleposlanici Albanije, Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke.

Oni su zapalili svijeće kod fontane u parku između Predsjedništva Srbije i Skupštine Beograda kako bi odali počast žrtvama genocida.

Poštovati ljudske gubitke

Marko Milosavljević iz YIHR-a rekao je, komentirajući dolazak nekoliko osoba s druge strane parka, koja je negodovala protiv skupa, da je “atmosferu buke, galame, elementarnog nepoštovanja ljudskog života i dostojanstva prema žrtvama genocida proizvelo poricanje i relativizacija genocida u Srebrenici”.

“Uprkos tome, organizacije civilnog društva, pojedinci, građani su se okupili da pokažu politiku života ove zemlje. Politika života ove zemlje jeste da se poštuju ljudski gubici. Poštovanje ljudskih gubitaka se testira na najgorem mogućem događaju, a to jeste genocid. Nažalost, mi smo svedoci da je naša zemlja jedina na svetu koja je odgovorna za to što nije sprečila, a znala je da će se taj genocid dogoditi”, kazao je Milosavljević novinarima.

Dodao je kako “zbog toga, kao i godinama unazad, stoje ljudi, a sada i nove generacije spremne da pokažu da je moguće iskoračiti ispred galame i buke i reći ‘nama je žao zbog ljudskih gubitaka'”.

“Zbog toga, pozivamo još jedanput državne vlasti Srbije da priznaju genocid u Srebrenici, a pre svega da priznaju ljudsko dostojanstvo tih žrtava. Iz toga će se poroditi novo lice zemlje”, rekao je Milosavljević.

Performans ‘Što te nema’

Za narednu godinu, kad će biti obilježena 25. godišnjica genocida počinjenog u Srebrenici, najavio je performans umjetnice Aide Šehović, koja će tako, kroz performans “Što te nema”, u kojem postavlja 8.372 fildžana, koji simboliziraju svaku od žrtava, prikazati ljudske gubitke.

“Mislimo da je to najbolji način da ovom društvu pokažemo koliko je priznanje za one koji i danas tragaju za svojim najmilijima važno i koliko to mora da bude poruka vlasti u Srbiji da sledeću godinu ne dočekamo u tome da nemamo nikakvu poruku državnih vlasti o tome da je genocid u Srebrenici – genocid. I tačka”, zaključio je Milosavljević.

Okupljeni su držali transparent “Premladi da se sećamo, odlučni da nikad ne zaboravimo”.

Izvor: Agencije