LSV: Negiranje genocida tretirati kao krivično djelo

LSV će insistirati da se 11. juli u Srbiji proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, poručuje Nenad Čanak (Liga socijaldemokrata Vojvodine)

Predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine i ove će godine doći na komemoraciju u Memorijalni centar Potočari – Srebrenica, kako bi odali počast žrtvama genocida iz 1995. godine.

“Ignorisanje najvećeg masovnog zločina na tlu Evrope posle završetka Drugog svetskog rata – i od vlasti- i od većine opozicionih stranaka u Srbiji – govori o tome da je suština politike u Srbiji kontinuitet nacionalističkog i velikosrpskog koncepta iz devedesetih godina 20. veka, što najviše šteti Srbiji i njenim građanima”, navodi se u objavi koju potpisuje Nenad Čanak, predsjednik LSV-a i zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije.

Istaknuto je kako LSV “neće odustati od zalaganja da se negiranje genocida tretira kao krivično delo, jer će se u suprotnom nastaviti ne samo sa vređanjem žrtava ratova na jugoslovenskom prostoru, već i sa stvaranjem pretpostavki za ugrožavanje mira i regionalne stabilnosti na Balkanu”.

‘Srbija je okrivljena za genocid’

Stranka podsjeća kako je “Srbija kao država presudom Međunarodnog suda pravde u Haagu iz 2007. godine proglašena odgovornom za kršenje Konvencije Ujedinjenih nacija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, zbog toga što što su njeni državni organi za vreme zločinačkog režima Slobodana Miloševića imali informacije o genocidu, ali ništa nisu uradili da ga spreče”.

“To je za posledicu imalo da je Srbija za sada jedina država na svetu koja je okrivljena za genocid, što je, takođe, više nego tragična i upozoravajuća činjenica, što najveći deo javnosti gura pod tepih”, konstatira Čanak.

“Srbija mora da prizna da je u Srebrenici počinjen genocid, pre svega zbog toga što je to jedan od najvažnijih prvih koraka na putu ozdravljenja društva od nacionalističkog ludila koje ga temeljno razara već više od 30 godina, a i zbog toga što je to jedan od osnovnih preduslova za pristupanje Evropskoj uniji. Zbog toga će LSV nastaviti da insistira da se 11. jul i u Srbiji proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici”, zaključuje Čanak.

Izvor: Agencije