Hunt: Pravda za Srebrenicu ne može se izbjeći

Kazna Radovanu Karadžiću je pravičan i važan podsjetnik da oni koji počine užasne zločine neće proći nekažnjeno, podsjetio je Jerremy Hunt (EPA)

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Jeremy Hunt odao je u četvrtak počast žrtvama genocida u Srebrenici, ubijenim u jednom od najvećih zločina počinjenih u Europi nakon Drugog svjetskog rata, priopćilo je Veleposlanstvo Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

Više od 8.000 muškaraca, mladića i dječaka su bili žrtve brutalnog čina genocida u i oko Srebrenice.

Stoga je Hunt istaknuo značaj rada na pitanjima naslijeđa Srebrenice tako što će se osigurati da počinitelji snose odgovornost.

Pozdravio je i snažnu poruku presude koja je donesena po žalbi u slučaju Radovana Karadžića, bivšeg vođe bosanskohercegovačkih Srba pravomoćno osuđenog na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, kojom se potvrđuje da se “pravda ne može izbjeći”.

Osuđivati svaki pokušaj negiranja zločina

Takvu odluku Haškog suda Hunt je nazvao povijesnom, kazavši da je to “pravičan i važan podsjetnik da oni koji počine užasne zločine neće proći nekažnjeno”.

“Danas, 24 godine nakon srebreničkog masakra, moramo odati počast stradalim, njihovim obiteljima i zajednicama, čiji životi su okrutno i nepovratno promijenjeni. Važno je da se nastavimo suprotstavljati i osuđivati svaki pokušaj negiranja zločina koji se dogodio u Srebrenici”, dodao je Hunt.

Prema njegovim riječima, Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje posvećeno pružanju pomoći regiji u prevazilaženju naslijeđa prošlog konflikta te izgradnji mirnije, prosperitetnije i stabilnije budućnosti za sve, ali to mora uključivati i borbu za pravdu za žrtve.

Izvor: Agencije