Dubrovnik: Mimohod sjećanja na genocid u Srebrenici

Dubrovnik, Srebrenica, Mimohod
Da je međunarodna zajednica djelovala na vrijeme, ne bi se dogodili ni Srebrenica, ni Foča, ni Prijedor (Dubrova?ki dnevnik)

U povodu 24. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici, na Stradunu u Dubrovniku održan je u četvrtak Mimohod sjećanja, a dubrovački imam hadži Salkan ef. Herić je istaknuo kako se i danas postavlja pitanje zašto su zlikovci počinili stravičan zločin.

Herić je rekao kako se zločince može zvati i bivša Jugoslavenska narodna armija, paravojne formacije ili Vojska Republike Srpske, a zločin je počinjen samo zato što je netko bio drukčiji po imenu ili vjeri, prenosi Hina.

“Nemamo odgovora na to. Malo je 700 godina koliko je Haaški sud dodijelio tim zlotvorima koji su razdvojili majke i sinove, braću i rodbinu. Oni imaju svoje ime i prezime i dok smo živi sjećat ćemo ih se po tom zlu. Molit ćemo Boga, koji je milostiv i oprašta, da im prosvijetli pamet te da iskažu iskreno pokajanje. Nije isključeno da im oprostimo, a posebno oni koji su izgubili svoje najmilije na tako zločinački i genocidan način”, istaknuo je Herić.

Sve je počelo s Dubrovnikom

Dodao je kako mimohod treba podsjećati mlade da budu humanisti te da stanu “rame uz rame, ruku za ruku, cvijet sa cvijetom”.

“Bacili smo cvijet u more, koje nas spaja sa svijetom, i poslali poruku mira, ljubavi, života i tolerancije, da se nikad ne zaborave Srebrenica, Dubrovnik, Vukovar, sva ratišta i zgarišta”, rekao je Herić.

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Dubrovačko-neretvanske županije Orhan Zubčević je rekao kako osjeća tugu jer međunarodna zajednica nije ništa poduzela u vezi tragedije te da je Srebrenica tek finale zločina.

“Sve je počelo s Dubrovnikom, pa stradanjem Vukovara, a nastavilo se u Bosni i Hercegovini. U srpnju 1992. godine u selu Biljanima stradale su u jednom danu 264 žrtve, a u tri mjeseca oko 620 Bošnjaka i Hrvata. Da je međunarodna zajednica djelovala na vrijeme, ne bi se dogodili ni Srebrenica, ni Foča, ni Prijedor”, rekao je Zubčević.

Mladima prenositi sjećanje

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Dubrovnika Esad Čustović je istaknuo kako se mimohodom želi odati počast nevinim žrtvama te poslati poruka svjetskim moćnicima da se Srebrenica ne smije zaboraviti niti ponoviti.

Predsjednik dubrovačke Islamske zajednice Fehim Vukotić je rekao da mladima treba prenositi sjećanje na datum tragedije kako se više nikad ne bi ponovila.

Mimohod je održan u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Dubrovačko-neretvanske županije i Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Dubrovnika, a u njemu su sudjelovali i predstavnici Grada Dubrovnika.

Izvor: Agencije