McAllister: Evropski parlament jasan o genocidu i poricanju

Evropski parlament je odbacio bilo kakvo poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici (EPA)

Čelni čovjek Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta David McAllister podsjetio je kako je EP “jasan u poruci kojom žali zbog poricanja genocidnog karaktera masakra u Srebrenici od nekih političara u Srbiji”.

Na pitanje vidi li odgovor Europske komisije na pismo dosadašnjeg izvjestitelja za Bosnu i Hercegovinu Cristiana Dan Prede o negiranju genocida u Srebrenici od vlasti bh. entiteta Republika Srpska kao mogući novi uvjet na pristupnom putu Srbije, McAllister je odgovorio kako je EP po tom pitanju već dao svoj jasan stav.

“U usvojenoj Rezoluciji o Srbiji, EP žali zbog poricanja genocida u Srebrenici od nekih predstavnika vlasti u Srbiji”, izjavio je McAllister, dosadašnji izvjestitelj EP-a za Srbiju, prenosi Tanjug.

Odgovor nakon tri mjeseca

Europska komisija je početkom tjedna službeno reagirala na pismo koje joj je 16. travnja uputio Dan Preda i u kojem je tražio odgovore na dva pitanja: je li svjesna čestih slučajeva negiranja genocida i slavljenja ratnih zločinaca u RS-u i šta će uraditi da to zaustavi, odnosno kakve posljedice to može imati po europski put Bosne i Hercegovine.

Nakon tri mjeseca, dobio je odgovor da EK “očekuje od bh. lidera da poštuju odluke međunarodnih sudova”.

Ponavlja se da dokument o “kredibilnoj perspektivi proširenja i pojačanom angažmanu Europske unije na Zapadnom Balkanu iz 2018. godine jasno naglašava da u Uniji nema mjesta za zapaljivu retoriku, glorifikaciju ratnih zločinaca, kao i da se očekuju dalji napori u cilju pomirenja koji su ključni za trajni mir i stabilnost regije”.

Najsnažnija osuda poricanja genocida

“Sve se države moraju nedvosmisleno opredijeliti, riječima i djelom, u prevazilaženju zaostavštine iz prošlosti tako što će raditi na pomirenju i rješavanju otvorenih pitanja prije ulaska u EU”, navedeno je u odgovoru EK-a.

Takav je odgovor u dijelu medija povezan s dodatnim pritiscima i uvjetovanjem Srbije na putu prema EU.

Europski parlament osudio je genocid u Srebrenici na najsnažniji mogući način i odbacio bilo kakvo poricanje genocida, relativizaciju ili pogrešno tumačenje.

Izvor: Agencije