Marš mira stigao u Potočare

Marš mira, kojim se odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici, završen je u popodnevim satima u srijedu u Potočarima.

Više od 5.000 ljudi iz cijelog svijeta prethodna tri dana pješačilo je stotinjak kilometara.

Išli su istim putem, samo u suprotnom smjeru, kojim su se Srebreničani u srpnju 1995. godine pokušali probiti do teritorija pod kontrolom Armije Bosne i Hercegovine, nakon što je Vojska Republike Srpske zauzela Srebrenicu.

Marš mira se tokom posljednje etape, po prvi put, kretao autentičnim putem kao i Srebreničani 1995. godine.

Na posljednjoj su dionici vladali iznimno teški uvjeti, a kiša koja je padala tokom dana prouzročila je brojne poteškoće sudionicima marša.

Sudionici su tako prošli preko Kameničkog brda, gdje je Vojska RS-a prije 24 godine napravila najveću zasjedu, u kojoj je ubijeno više od 1.000 ljudi.

Tri dana dug marš

To je područje prošle godine deminirano.

Marš mira počeo je tradicionalno u Nezuku, selu u kojem su preživjeli Srebreničani našli spas nakon proboja do slobodnog teritorija.

Prvog dana sudionici su prešli put Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje.

Drugog dana kretali su se dionicom Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci.

Od Mravinjaca su trećeg dana išli preko Burnice, Kameničkog brda, Ravnog Buljima, Jaglića, Šušnjara, Budaka do Memorijalnog centra u Potočarima.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U Potočare su prevezeni posmrtni ostaci žrtava ubijenih u genocidu u Srebrenici prije 24 godine koji će 11. jula biti ukopani u Memorijalnom centru. Najstarija žrtva koja će biti sahranjena je Šaha Cvrk, ubijena u 82. godini života, a najmlađa 16-godišnji Osman Cvrk. U mezarju u Potočarima do sada je ukopano 6.610 žrtava, još se […]

U toku je posljednja etapa Marša mira, kojim se odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici. Organizatori su u ovom dijelu, zbog vremenskih uslova, dijelom odustali od korištenja autentične staze kojom su se u julu 1995. Srebreničani pokušali probiti do teritorije pod kontrolom Armije RBiH. Sudionici Marša mira će sami odlučiti ko će koristiti stazu kao […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO