Grabar-Kitarović povrdila nelegalne akcije policije prema migrantima

Kolinda Grabar-Kitarović, Hrvatska, Predsjednica
Uopće ne znam kako je došlo do te izjave jer nisam razgovarala niti s jednim novinarom niti davala izjave, rekla je hrvatska predsjednica (Reuters)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u razgovoru za švicarsku državnu televiziju SRF komentirala je na novinarska pitanja temu tretmana migranata koji pokušavaju ući u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine te odnos hrvatske policije prema njima.

Na početku se ističe da je SRF nedavno snimio kako hrvatska policija ilegalno protjeruje migrante iz Hrvatske preko zelene granice u Bosnu i Hercegovinu, odnosno provodi takozvani pushback, te da postoje brojne optužbe o nasilju hrvatske policije prema migrantima.

Novinar je predsjednicu, kako prenosi zagrebački portal Index.hr, upitao za te snimke u kojima migranti tvrde da ih je hrvatska policija nasilno i ilegalno odvratila od ulaska u tu zemlju te da su bili izloženi fizičkom nasilju.

Hrvatska predsjednica je upitala novinara zašto misli da je to ilegalno te ustvrdila da se radi o ilegalnim migrantima, odnosno ljudima koji ilegalno žele ući u Hrvatsku, a policija ih šalje natrag u Bosnu i Hercegovinu.

“Postoje otvoreni granični prolazi koji su otvoreni za sve koji žele doći u Hrvatsku i zatražiti azil”, rekla je predsjednica Hrvatske, kako prenosi portal.

‘Morate vidjeti kakav je to teren’

Na pitanje što kaže o izvještajima nevladinih udruga i migranata o nasilju hrvatske policije, Grabar-Kitarović je odgovorila kako se raspitala o tome kod ministra unutarnjih poslova, ravnatelja policije i policajaca na terenu te da su joj oni potvrdili da ne koriste pretjeranu silu.

“Naravno da je potrebno malo nasilja kada provodite ‘pushback’, ali morate vidjeti i kakav je to teren”, rekla je hrvatska predsjednica.

Prilog završava konstatacijom da su “pushbackovi” ilegalni po međunarodnom pravu te da policija ne smije bez odgovarajuće procedure protjerivati ljude preko zelene granice u drugu državu.

U više se ranijih izvještaja nevladinih organizacija hrvatsku policiju prozivalo za nasilje i zlostavljanje izbjeglica i migranata na balkanskoj ruti, no u Ministarstvu unutarnjih poslova su na te prozivke odgovarali da nadziru i štite granicu sukladno međunarodnim i nacionalnim zakonima te da imaju nultu stopu tolerancije na nezakonitu upotrebu sredstava prisile spram bilo koje populacije i odbacuju optužbe za nasilno ponašanje prema migrantima.

Izvor: Agencije