Ambasador Nelson: Ne zaboraviti historiju Srebrenice

Eric Nelson je u Potočarima komentirao i učestalo negiranje genocida (Fena)
Eric Nelson je u Potočarima komentirao i učestalo negiranje genocida (Fena)

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovine Eric Nelson priključio se trećoj etapi Marša mira, rekavši tom prilikom kako mu je “velika čast što se pridružio sudionicima Marša”.

“Ovdje sam kao netko tko predstavlja vladu i narod Sjedinjenih Američkih Država. U četvrtak ću prisustvovati komemoraciji sjećanja na genocid i pokopu još 33 žrtve koje će konačno pronaći svoj smiraj. Sjedinjene Američke Države su opredijeljene u pružanju pomoći Srebrenici i Bpsni i Hercegovini da svi pronađu mir i dođu do svjetlije budućnosti, u kojoj će prosperitet i pravda važiti za sve građane”, kazao je on.

Na pitanje novinara da prokomentira učestalo negiranje genocida, Nelson je odgovorio da se “nikad ne može zaboraviti povijest Srebrenice”.

‘Nikad se Srebrenica ne smije zaboraviti’

“Povijest Srebrenice se ne može ponoviti, niti zaboraviti. Trebamo gledati u budućnost, ali nikad se Srebrenica ne smije zaboraviti”, poručio je Nelson.

Dan ranije veleposlanik je prisustvovao ispraćaju kamiona s tabutima srebreničkih žrtava na njihovom posljednjem putu od Visokog, preko Sarajeva, do Potočara.

Izvor: Agencije


Povezane

Više od 5.000 ljudi iz cijelog svijeta prethodna tri dana pješačilo je stotinjak kilometara, odajući počast žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici.

10 Jul 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO