Haradinaj: Otvorit ćemo veleprodajne centre na sjeveru Kosova

Dali smo odgovor koji će zapečatiti suverenitet zemlje, pokazati građansku solidarnost, odgovornost i brigu Vlade prema svim građanima Kosova, naveo je Haradinaj (EPA)
Dali smo odgovor koji će zapečatiti suverenitet zemlje, pokazati građansku solidarnost, odgovornost i brigu Vlade prema svim građanima Kosova, naveo je Haradinaj (EPA)

Kosovski premijer Ramush Haradinaj najavio je danas da će vlada Kosova, „zajedno sa kosovskim biznismenima“, otvoriti privremene veleprodajne centre u opštinama na sjeveru Kosova, kao odgovor na „pokušaj Srbije da simulira humanitarnu katastrofu“ na tom području, javila je agencija Beta.

Reagujući na dvodnevno zatvaranje prodavnica i drugih uslužnih objekata u opštinama na sjeveru zemlje, Haradinaj je ocijenio da je riječ o „još jednom pokušaju Srbije da destabilizira Kosovo“ i „specijalnom ratu koji vode strane agenture“.

‘Institucionalni odgovor na sve akcije Srbije’

„Danas smo još jednom dali institucionalni odgovor na sve akcije Srbije, odgovor koji će zapečatiti suverenitet zemlje, pokazati građansku solidarnost, odgovornost i brigu Vlade prema svim građanima Kosova“, naveo je Haradinaj.

Prodavnice na sjeveru zemlje bit će zatvorene danas i sutra u znak protesta zbog taksi od 100 posto koje je Vlada Kosova uvela prošle godine na uvoz robe iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije


Povezane

Većina trgovinskih i ugostiteljskih objekata na sjeveru Kosova je zatvorena nakon poziva udruženja srpskih privrednika na obustavu rada. Razlog je, kako su naveli, odbijanje kosovskih vlasti da ukinu taksu od 100 posto na uvoz robe iz Srbije. Gost Al Jazeere u Beogradu je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

Prošlo je sedam mjeseci od kada je Kosovo uvelo takse od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i Bosne Hercegovine. Stručnjaci kažu da su takse negativno utjecale na privredu sve tri zemlje, dok kosovski čelnici tvrde da su one zapravo odgovor na destruktivnu ulogu Srbije protiv državnosti Kosova. I dok je dijalog o spornim […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO