Okončana ekshumacija na Igmanu, ekshumirano 12 tijela

Riječ je o primarnoj grobnici u kojoj su pronađena tijela žrtava bošnjačke nacionalnosti iz Donjih Hadžića (Anadolija)

Ekshumacija na lokalitetu Lokvice 1 ispod Golog brda na Igmanu je okončana, a iz pronađene grobnice ekshumirano je 12 kompletnih tijela.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INOBiH) Emza Fazlić kazala je za Fenu da je riječ o primarnoj grobnici u kojoj su pronađena tijela žrtava bošnjačke nacionalnosti iz Donjih Hadžića.

“Oni su, sudeći po tragovima na mjestu zločina, sačekani i likvidirani dok su preko Igmana pokušavali prebjeći na slobodnu teritoriju pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine, u ljeto 1992. Nekima od žrtava noge su bile vezane vojnim opasačem”, rekla je Fazlić.

Prema njenim riječima, uz njih su, osim odjeće i obuće, pronađeni i lični predmeti, kao što su lijekovi, pribor za ličnu higijenu, oružni list, a pronađeno je i nešto nakita.

Fazlić napominje da je lokacija grobnice otkrivena zahvaljujući saradnji institucija i razmjeni informacija između INOBiH, Tužilaštva BiH, SIPA-e, a na tačnu lokaciju ukazale su čahure pronađene na mjestu zločina, njih više od 30.

Tijela koja su u petak ekshumirana prebačena su u JKP “Gradska groblja Visoko”, gdje će biti uzeti uzorci koštane srži, a kako bi se identitet žrtava utvrdio DNK analizom.

Identitet žrtava

Porodice koje tragaju za svojim najmilijima informaciju o identitetu u petak ekshumiranih žrtava mogli bi imati za šest do osam sedmica.

Fazlić kaže da je u petak, nakon ekshumacije, porodicama koje su se našle na lokaciji dopušteno da pregledaju posmrtne ostatke, a neki od njih prepoznali su lične stvari svojih najmilijih.

“U potrazi za nestalima u narednom periodu na ovom terenu će se nastaviti rad, te će se proširiti potraga na ovom mjestu, kao i na još dva lokaliteta. Radi se o prirodnim vrtačama za koje se sumnja da kriju tijela žrtava bošnjačke nacionalnosti. Inače, još se traga za više od 70 nestalih osoba s područja Hadžića”, rekla je glasnogovornica INOBiH.

Grobnica je pronađena tokom intenzivne potrage i saslušavanja većeg broja svjedoka, nakon čega se pristupilo pretrazi terena, uz korištenje specijalizirane tehničke opreme (detektori metala), kako bi bili locirani posmrtni ostaci za koje su postojala saznanja da su na području površine dva kvadratna kilometra.

Pretragom terena uočena je sumnjiva lokacija, koja je na nepristupačnom terenu, a ljudski posmrtni ostaci pronađeni su u zemlji na otprilike metar dubine.

Izvor: Agencije