Gruevski podnio ostavku na zastupničku funkciju

Nikola Gruevski je već osuđen na dvije godine zatvora u slučaju 'Tenk' (EPA)
Nikola Gruevski je već osuđen na dvije godine zatvora u slučaju 'Tenk' (EPA)

Ostavka bivšeg premijera Severne Makedonije Nikole Gruevskog na mesto poslanika dostavljena je makedonskom Sobranju putem notarskog akta na mađarskom jeziku, navodi portal Plus info.

Predsednik Sobranja Talat Džaferi izjavio je za agenciju MIA da je ostavka stigla sa notarskim aktom i pratećim pečatom, koji potvrđuju da je reč o ličnoj izjavi bivšeg premijera, koji je sada politički azilant u Mađarskoj.

“Dobili smo je 5. juna. Poslata je da se prevodi sa mađarskog jezika i, kada to bude završeno, biće dostavljena poslanicima”, rekao je Džaferi.

Očekuje se da ostavka Gruevskog bude u ponedeljak razmatrana na kolegijumu poslaničkih grupa, imajući u vidu da se već vodi postupak za oduzimanje njegovog mandata, što je već jedna od tačaka na istoj sednici Sobranja.

Komisija za mandatno-imunitetna pitanja, sa pet glasova za i nijednim protiv i uzdržanim, 29. maja je donela odluku kojom predlaže Sobranju oduzimanje mandata Gruevskom zbog neopravdanog odsustva od šest meseci.

Dvotrećinska većina za oduzimanje mandata

Izvršni komitet najveće opozicione stranke u toj državi, VMRO-DPMNE, čiji je Gruevski počasni predsednik, doneo je odluku da se glasa za oduzimanje mandata Gruevskom, ali poslanici te stranke nisu uopšte hteli da o tome glasaju.

Ako predsednik Sobranja i koordinatori poslaničkih grupa odluče da prihvate ostavku koja je dostavljena putem notarskog akta kao ličnu izjavu, ona će biti na dnevnom redu 102. sednice Sobranja, koja će biti održana sledećeg utorka.

Poslanici mogu, na predlog Komisije, da oduzmu poslanički mandat Gruevskom samo ako dve trećine od ukupnog broja poslanika u Sobranju podrže takvu odluku, što je, prema aktuelnim političkim snagama stranaka u zakonodavnom domu, teško dostižno.

Potpredsednik Sobranja Goran Misovski, nakon najavljene ostavke Gruevskog, napisao je na svom Fejsbuk profilu da u Članu 65 makedonskog Ustava piše da “poslanik može da podnese ostavku, ali da se ostavka podnosi lično, na sednici Sobranja”, dodavši: “Nikola, čekamo te u Republici Severnoj Makedoniji.”

Ostavka najavljena na Facebooku

Gruevski je najavio svoju ostavku prošle nedelje putem svog Fejsbuk naloga, rekavši da neće dozvoliti da VMRO-DPMNE i poslanici te stranke zbog njega i njegovog mandata budu izloženi pritiscima.

“Ne želim da dajem prilike vladajućem Socijaldemokratskom savezu [Makedonije] koristeći ovu temu da izbegne debate o suštinskim temama i problemima koji su u fokusu građana i sakriva svoju kriminalnu politiku”, napisao je bivši makedonski premijer.

Gruevski je na vlasti u Skoplju bio od 2006. do 2016.

Nalog za njegovo hapšenje izdat je 12. novembra 2018. nakon što se nije pojavio na izvršenju dvogodišnje zatvorske kazne, na koju je osuđen zbog korupcije.

Dva dana kasnije na svojoj Fejsbuk stranici objavio je da je u Budimpešti i da je zatražio politički azil.

Istog dana u Skoplju je izdata međunarodna poternica, a nedelju kasnije Gruevski je objavio da mu je odobren azil.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO