Dimitrov: Zadatak mi je da uvjerim Macrona u potrebu proširenja

'Politika proširenja Evropske unije predstavlja pokazatelj njene moći i privlačnosti', smatra makedonski šef diplomatije (EPA)
'Politika proširenja Evropske unije predstavlja pokazatelj njene moći i privlačnosti', smatra makedonski šef diplomatije (EPA)

Šef makedonske diplomacije Nikola Dimitrov kaže da je njegov zadatak uvjeriti članice Europske unije, posebice francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, da što prije odobre datum za početak pregovora Sjeverne Makedonije s Unijom.

U izjavi za portal Politico Dimitrov je rekao kako politika proširenja Europske unije predstavlja pokazatelj njene moći i privlačnosti. Stoga mora, kako kaže, “uvjeriti Francusku da shvati kako će biti teško da je gledaju kao državu koja teži voditi Europu, dok istovremeno propušta prilike za europski uspjeh”.

Portal podsjeća da je Macron jedan od europskih čelnika koga tokom predstojećeg zasjedanja Vijeća Europske unije treba uvjeriti da odobri početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Francuska bez konačnog stava

Politico naglašava i da francuska strana još nema konačan stav prema tom pitanju.

“Uspjeli smo kreirati atmosferu u kojoj će biti gotovo sramota reći ‘ne’ Sjevernoj Makedoniji ove godine jer bi to ugrozilo ozbiljnost EU-a kad je riječ o regiji koja je zemljopisno u Europi, okružena članicama Unije. Sada je u pitanju kredibilitet EU-a”, kazao je Dimitrov.

Prema onome što je doznao Politico, Pariz je poručio da će odluka o pregovorima sa Sjevernom Makedonijom biti postignuta putem francusko-njemačkih mehanizama, odnosno da će vodeće članice Unije pokušati pronaći kompromis u vezi s time u okvirima šire rasprave o Europskoj uniji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO