Dačić ambasadi SAD-a: Nisam uništio novčanicu niti uvrijedio Franklina

Akcija pokrenuta na društvenim mrežama pozivala je ljude da na novčanici od jednog dolara ili pet eura ispišu riječi 'Kosovo je Srbija' (Screenshot)
Akcija pokrenuta na društvenim mrežama pozivala je ljude da na novčanici od jednog dolara ili pet eura ispišu riječi 'Kosovo je Srbija' (Screenshot)

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da porukom “Kosovo je Srbija” nije uništio novčanicu od sto dolara niti uvrijedio Benjamina Franklina, čiji se lik na njoj nalazi, već da je postupio u skladu sa suštinskom idejom tog američkog državnika, koji je imao i mudru poruku da “onaj ko ima strpljenja može imati šta hoće”.

Ambasada SAD-a u Beogradu reagovala je na Dačićevo učešće u internet izazovu pošto je na novčanici od sto dolara ćirilicom ispisao poruku “Kosovo je Srbija” i potpisao se.

Ambasada SAD-a u Beogradu prethodno je saopštila da bi “umjesto što uništava novčanicu sa likom velikog američkog naučnika i državnika Benjamina Franklina, ministar Dačić možda mogao da razmisli o njegovoj izjavi ‘Budi u ratu sa svojim porocima, u miru sa svojim susjedima'”.

“Srbija će se uvek boriti protiv svake poročne i lažne narko države i uvek ćemo težiti miru sa svim susedima. Srbija samo nikad neće tretirati sopstvenu zemlju kao susednu kao što to neće činiti ni Amerika. I kao što to ne bi činio ni Benjamin Franklin. Ono što sam učinio je poštovanje univerzalnog principa svih priznatih država, pa i SAD-a i Srbije”, odgovorio je Dačić. 

Dačić je podsjetio na još jednu poruku velikog američkog naučnika i državnika koja glasi “Onaj ko ima strpljenja može imati šta hoće”.

Akcija pokrenuta na društvenim mrežama pozivala je ljude da na novčanici od jednog dolara ili pet eura ispišu riječi “Kosovo je Srbija”.

Akcija podrazumijeva i da se novčanicom nešto i kupi kako bi se pustila u promet.

Dačić razgovarao sa Lavrovom o Kosovu

Dačić je nakon sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom u Sankt Peterburgu, rekao da su detaljno razmatrali situaciju na Kosovu uči sjednice Vijeća sigurnosti UN-a 10. juna.

On je novinarima u Sankt Peterburgu gdje učestvuje na Međunarodnom ekonomskom forumu rekao da je Lavrova detaljno upoznao sa planovima Srbije po pitanju Kosova, kao i da je mu je šef ruske diplomatije rekao da Moskva apsolutno podržava Srbiju i da će ta podrška biti jasno izražena i na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

“Sastanak je bio veoma važan zato što se desio u vreme posle najnovijih dešavanja na Kosovu i Metohiji, posle incidenata i upada na sever KiM i napada na snage UN, to jest misiju UN i ruskog predstavnika Unmika, a u oči zasedanja Saveta bezbednosti na kome ću učestvovati u ponedeljak”, rekao je Dačić.

Dodao je da je upoznao Lavrova detaljno šta će Srbija raditi u narednim mjesecima, “kakvi su naši stavovi, vezano za ovo najvažnije pitanje”.

“Da smo mi spremni na kompromis, ali da albanska strana ne želi dogovor i kompromis, da stalno ide sa rušenjem svih dogovora, da ne želi da ispuni ono što je potpisala pre šest godina, da formira Zajednicu srpskih opština, ali ne želi ni da ukine takse, niti da poštuje obaveze da bezbednosne i oružane snage ne dolaze na sever KiM-a”, rekao je Dačić.

Kada se tome, navodi, doda i “napad na snage UN, to jest mirovne misije, vidi se da oni ne žele da dođu do bilo kakvog rešenja”.

“Lavrov me je upoznao i sa ruskim stavovima, tim povodom konstatovali smo da postoji veoma dobra kooridnacija između naša dva rukovodstva i da Rusija apsolutno podržava Srbiju i da će ta podrška biti jasno izražena i na sednici Saveta bezbednosti UN-a u ponedeljak 10. juna”, naglasio je Dačić.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO