Sukobili se migranti u Velikoj Kladuši, pa napali policajce

Na području Velike Kladuše i Bihaća i dalje boravi najveći broj ilegalnih migranata koji pristižu u Bosnu i Hercegovinu (Arhiva)

Najmanje 20 osoba uhapšeno je u srijedu nakon što su u prihvatnom centru za smještaj migranata u Velikoj Kladuši izbili sukobi u kojima su napadnuti i policajci, a u kojima je bilo i povrijeđenih, objavile su vlasti Unsko-sanskog kantona i policija.

Kako su prenijeli lokalni mediji, u centru za prihvat dogodila se tučnjava, u kojoj je učestvovalo najmanje 100 migranata.

Zaštitari angažirani na osiguranju objekta nisu mogli savladati nasilnike, pa su pozvali policiju, ali učesnici sukoba napali su i policajce koji su došli intervenirati, bacajući na njih kamenje i boce, te udarajući ih metalnim šipkama.

Nakon toga policajcima je poslano pojačanje iz Velike Kladuše i Bihaća, pa je nakon intervencije nasilje zaustavljeno u ranim jutarnjim satima.

“Veći broj migranata je povrijeđen, a u napadu su povrijeđena i tri policijska službenika. Oštećeno je jedno policijsko vozilo”, izjavio je glasnogovornik policije Ale Šiljdedić.

Dvadeset migranata čeka deportaciju

Nakon incidenta pozvani su i pripadnici Službe za poslove sa strancima. Oni su donijeli odluku da šest od 20 uhapšenih nasilnika bude izolirano i deportirano iz Bosne i Hercegovine.

Šiljdedić je upozorio da je stanje među migrantima i dalje napeto te da se ne može isključiti mogućnost izbijanja novih incidenata.

U prihvatnom centru “Miral” prošlog vikenda izbio je požar u kojem je izgorio jedan od smještajnih objekata, a potpuno je uništen inventar koji je tamo bio postavljen.

Na području Velike Kladuše i Bihaća i dalje boravi najveći broj ilegalnih migranata koji pristižu u Bosnu i Hercegovinu.

Prema informacijama sigurnosnih agencija, u tu zemlju od početka godine ušlo je više od 7.000 migranata.

Izvor: Agencije