Pernar: Ako izbace Bunjca, odlazim i ja

Ubrzo nakon Pernara pred novinare je izašao i Branimir Bunjac i rekao da Ivan Vilibor Sinčić u stranci više ni o čemu ne odlučuje (Patrik Macek / PIXSELL)
Ubrzo nakon Pernara pred novinare je izašao i Branimir Bunjac i rekao da Ivan Vilibor Sinčić u stranci više ni o čemu ne odlučuje (Patrik Macek / PIXSELL)

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić u srijedu je prozvao svoje dosadašnje najbliže suradnike Branimira Bunjca i Ivana Pernara za koristoljublje i častohleplje nakon sukoba u vezi s mandatom u Europskom parlamentu, najavivši da zbog toga nema druge opcije nego ići u raščišćavanje situacije unutarstranačkim izborima na kojima će članstvo odlučiti želi li da Živi zid bude “stranka uhljeba i oportunista” ili da bude “čista i zdrava”.

Unutarstranačke izbore u sljedeća tri mjeseca Sinčić je najavio u obraćanju javnosti putem Facebook stranice Živog zida.

No, snimka je sa stranačkog Facebook profila uklonjena ubrzo nakon obraćanja.

Ustvrdio je da ne želi da se njega spominje u bilo kojem kontekstu uhljebništva, napominjući da se on kao saborski zastupnik odrekao 200.000 kuna privilegija s obzirom na to da nije uzeo novac za stan, režije i odvojen život, koji je davao Sabor.

Također je dodao da je mogao dobiti i povlašteni kredit, ali je umjesto toga uzeo tržišni.

Sinčić: Odrekao sam se privilegija

“Dakle, odrekao sam se 200.000 kuna (27.000 eura) privilegija i to su principi za koje želim da ih se apsolutno svi drže, međutim, bojim se da moji kolege to nisu, to će se pokazati”, rekao je Sinčić.

Predsjednik Živog zida najavio je da će u sljedeća tri mjeseca doći do unutarstranačkih izbora u Živom zidu, dodavši da stranka treba odlučiti u kojem smjeru želi ići: hoće li Živi zid biti stranka ucjenjivača, uhljeba, materijalista, klimavaca i oportunista ili će biti biti čista i zdrava i onakva za kakvu se zalaže on i kakvu “od samog početka stvara”.

Sinčić se javnosti obratio u društvu dvojice članova za koje je rekao da su mjesecima trpjeli teror, ucjenjivanje i prijetnje od kolega Bunjca i Pernara.

Saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar u srijedu je izjavio da će napustiti Živi zid bude li iz te hrvatske parlamentarne stranke isključen saborski zastupnik stranke Branimir Bunjac.

“Moja odluka je konačna”, poručio je Pernar nakon što je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić u utorak na konferenciji za novinare izvijestio da je Bunjac suspendiran jer se nije držao predizborne strategije i dogovora da nitko od saborskih zastupnika ne ide u Europski parlament, a Živi zid osvojio je jedan mandat na nedavnim europskim izborima.

Pernar je apelirao na razumno rješenje za krizu u stranci i naglasio da je uvijek bio protiv toga da se unutarstranački problemi rješavaju kroz medije.

“Smatram da je takav način rješavanja stvari kontraproduktivan za stranku. Osuđujem one koji su organizirali presicu na Zrinjevcu na kojoj su denuncirali Bunjca”, poručio je Pernar, kako prenosi Hina.

Smatra da je dogovor uvijek moguć, ali je, kaže, za dogovor uvijek potrebno više strana.

Pernar: Jedna osoba odlučuje o raspadu

“S moje je strane uvijek bio otvoren poziv na razgovor i volio bih da sad mogu nazvati Sinčića i reći mu ‘Hej, hajmo sjesti za stol'”, rekao je Pernar.

No, nije precizirao zašto to nije moguće nego je tek napomenuo da ne želi sudjelovati u propagandi protiv vlastite stranke.

Na pitanje je li ovo početak raspada Živog zida odgovorio je da to ne ovisi o njemu.

“Već sam objasnio o kome to ovisi. Jedna osoba odlučuje o tome i pitanje je hoće li ta osoba staviti ispred interes stranke ili svoj osobni interes”, kazao je, odbivši reći misli li na Sinčićevu suprugu Vladimiru Palfi jer “ne želi govoriti ružno o bivšim kolegama jer time ružno govorim o sebi samom”.

Potom se ispravio kazavši da “još nisu bivši, još uvijek ima nade, ali kako vrijeme prolazi i gleda poteze koje određene osobe vuku, nade jednostavno ima sve manje”.

Upitan vjeruje li da će Živi zid opstati, uzvratio je da će stranka ostati upisana u Registar stranaka i imati svoja tijela, ali je pitanje koliku podršku njezino trenutačno vodstvo uživa.

“Kada bi, primjerice, Vladimira Palfi izašla na unutarstranačke izbore, pitanje je koliko bi glasova članova dobila. No, ponavljam, nije moj cilj pričati protiv svojih kolega, ja želim da se postigne rješenje i da Živi zid opstane i bude opozicija sustavu, kao što smo i bili, a ne da se međusobno glođemo”, veli Pernar.

“Već sam pretrpio odluku da se Bunjca izbaci iz stranke, to je možda bilo kukavički od mene, ali kada sam vidio video u kojem ga se denuncira kao čovjeka, u tom trenutku se u meni prelomilo”, pojasnio je Pernar.

Na pitanje tko je snimio videosnimku koja je u utorak poslana medijima, a na kojoj se vidi umalo i fizički obračun Bunjca s jednim kolegom, Pernar kaže kako misli da je to ista osoba koja je organizirala presicu na Zrinjevcu i ista koja je njega maknula s liste za Europski parlament.

Nije htio reći je li to Palfi.

Bez kompromisa, nova stranka

“Ne želim upirati prstom u nikoga u ovom trenutku jer još uvijek želim vjerovati da postoji mogućnost zajedničkog dogovora. Ja sam uvijek spreman sjesti za stol i Bunjac je spreman sjesti za stol, ali, nažalost, sada mi se čini da s druge strane stola nema nikoga, odnosno da ja pričam sa zidom i da Bunjac priča sa zidom. Onaj tko misli likvidirati Bunjca i možda mene iz Živog zida gleda to kao novi početak. Ne želim protiv bivših kolega govoriti, niti protiv stranke, ja sam za Živi zid”, kazao je na pitanje je li to novi početak za stranku.

Budući da je više puta kazao “bivše kolege”, pojasnio je da “govori u kontekstu trenutačnog odnosa”, jer se ne osjeća kao dio te skupine i “predosjeća iz odluka koje Vladimira [Palfi] planira da će doći do toga da će ona uzeti taj mandat u Saboru”. 

“To je moj neki osjećaj, a hoće li oni biti bivši kolege ili ćemo ići zajedno dalje – to sad treba vidjeti”, rekao je Pernar.

Ne dođe li do kompromisa, najavio je da će sigurno osnovati novu stranku i ići na izbore kao dosad samostalno ili u koaliciji.

“Nije mi problem biti zadnji na listi, kao zadnji s liste sam ušao u Hrvatski sabor 2016. godine. Ako birači odluče da je moja era u politici gotova, nitko to ne može zaustaviti. Moja sudbina, hoću li biti u Saboru, više ne ovisi o meni, ovisi o biračima, odnosno narodu”, kazao je Pernar.

Zaključio je da iz Živog zida ne izlazi dok Bunjac sjedi s njim u Saboru, ali da će iz stranke izaći “onog trena kada se Bunjca makne iz Sabora”.

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić u utorak je izvijestio da je saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac suspendiran iz stranke jer se nije držao predizborne strategije i dogovora da nitko od saborskih zastupnika ne ide u Europski parlament, tj. da se profiliraju i rotiraju novi ljudi.

“To je bio dogovor, tako je bila složena i lista, tako je rađena kampanja. Međutim, dogodilo se da je kolega Bunjac izigrao taj dogovor. Bunjac sebe vidi u Europskom parlamentu”, rekao je Sinčić na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Sinčić je istaknuo kako je ideja bila da se profiliraju i rotiraju novi ljudi, njih pet. Budući da je taj dogovor onemogućen, ističe Sinčić, našli su alternativno rješenje – da do parlamentarnih izbora on ide u Europski parlament.

Bunjac: Sinčić ne odlučuje ni o čemu

Nositelj liste Živog zida za euroizbore bio je Tihomir Lukanić, Sinčić je bio posljednji, dvanaesti na listi, ali je osvojio najviše preferencijalnih glasova.

Prvi sljedeći po broju glasova bio je Branimir Bunjac, a odmah po okončanju izbora Sinčić je poručio da je njegov izbor za odlazak u Bruxelles Lukanić.

Tihomir Lukanić izvijestio je u petak da je podnio ostavku na mjesto glavnog tajnika Živog zida, istaknuvši da teži novim izazovima unutar stranke koja će napraviti novu sistematizaciju mjesta.

Nedugo nakon Pernara konferenciju za novinare održao je u srijedu i Branimir Bunjac te rekao da je Sinčić pod pritiskom svoje supruge Vladimire Palfi potpuno prepustio vođenje stranke te da danas u Živom zidu on ne odlučuje ni o čemu, kako prenose hrvatski mediji. 

“Ona [Vladimira Palfi] odlučila je da će u Europski parlament ići njen bliski prijatelj Tihomir Lukanić, svi koji su mogli dobiti preferencijalne glasove su maknuti. Pernar je maknut, ja na to nisam pristao. Rekao sam da želim biti europarlamentarac ako to hrvatski narod odluči na izborima”, rekao je, kako prenosi Index.hr

On je izjavio da je Živi zid zadnjih godinu dana postao vlasništvo jedne osobe, “a ta osoba se zove Vladimira Palfi”.

“Ona odlučuje u svemu. Vlast je koncentrirala u svojim rukama. Samostalno sastavlja izborne liste, samostalno odlučuje o stranačkom novcu, zabranjuje javna istupanja bez njezinog odobrenja”, rekao je Bunjac novinarima u Saboru. U društvu Ivana Pernara najavio je da će nastaviti s provođenjem programa protiv sluganskog mentaliteta i pokazati da zastupnici nisu roboti nego da imaju svoje mišljenje.

Bunjac je ustvrdio da svatko tko se usudi suprotstaviti potpredsjednici stranke Palfi dolazi na, kako je rekao, listu za odstrel.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO