Slaba izlaznost na izborima, rezultati u ponedjeljak

Zatvorena su birališta na lokalnim izborima koji su, u napetoj političkoj atmosferi, održani u Albaniji.

Prvi preliminarni rezultati očekuju se u ponedjeljak, javio je Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić.

Oporba ih je bojkotirala jer tvrdi da su nelegitimni.

Sukoba koji su bili očekivani tokom izbornog dana nije bilo pošto su pristalice opozicije održale samo male, kratke skupove.

Pravo glasa imalo je 3,5 milijuna stanovnika, a glasalo se u 61-oj općini od čega se u 31-oj na listama kandidata za gradonačelnike nalaze samo predstavnici vladajuće koalicije.

I za albanskog predsjednika Ilira Metu izbori su bili nelegitimni, dok su za premijera Edija Ramu u skladu s ustavom. Podržali su ih i Evropska unija i SAD.

Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić javio je ranije da je izbore obilježila izuzetno slaba izlaznost (glasalo je samo 21,6 posto građana) i da “ima više nepravilnosti, jer glasački materijal nije stigao do više desetina lokacija, najviše oko grada Skadra na albansko-crnogorskoj granici”.

“Na tim mestima će glasanje najverovanije biti ponovljeno. U tom delu Albanije vlast ima opoziciona Demokratska partija koja bojkotuje izbore”, javio je Kostić. 

Politički sukobi i nasilni protesti

No, izborima su prethodili politički sukobi i nasilni protesti.

Izbore zakazane za 30. juni albanski predsjednik Ilir Meta je prije nekoliko sedmica odgodio za 13. oktobar, no premijer Edi Rama je to odbio, pozivajući se na parlamentarne propise.    

Održavanju lokalnih izbora se osim predsjednika Mete protivi i opozicija, koja je najavila da će ih bojkotovati.

Trebalo bi se glasati u 61 opštini, od kojih su u njih 35 na listi kandidata za gradonačelnike i vijećnike predstavnici vladajuće koalicije predvođene Socijalističkom strankom Edija Rame. 

U preostalih 26 opština postoji više kandidata na biračkim listićima, prije svega predstavnici manjih i manjinskih stranaka.

Ramin i Metin poziv

Dan uoči otvaranja birališta, Rama je pozvao građane da izađu na glasanje kako bi podržali nastavak evrointegracija zemlje i reformu pravosuđa.

S druge strane, Meta je pozvao na smirenost, te je poručio građanima da ne podliježu provokacijama tokom izbora „socijalista“, kako je nazvao današnje glasanje u režiji vladajuće Socijalističke partije.  

„Situacija je jasna, i po izbornom zakonu i po Ustavu. Novi ustavni datum za lokalne izbore je 13. oktobar 2019. godine. Kada je reč o 30. junu, treba da poštujemo sugrađane koji će izaći na ove socijalističke izbore i da se ne konfontiramo s njima. Nasilje nije u interesu Albanije i njene evropske budućnosti“, navedeno je u Metinoj poruci.

Pojačane sigurnosne mjere

Albanski predsjednik je rekao da će danas socijalisti glasati sami, te da će svi Albanci zajedno glasati 13. oktobra.

Današnjim izborima protivi se i ujedinjena opozicija koju predvodi Demokratska stranka, koja sedmicama protestuje, zahtijevajući Raminu ostavku i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

U strahu od nasilja, vlasti su pojačale sigurnosne mjere, dok je policija, naoružana dugim cijevima, osiguravala dostavljanje glasačkih listića i kutija.

Dok Demokratska stranka upozorava da bi pojedinci obučeni u policijske uniforme mogli isprovocirati nasilje, propadnici albanske vojne jedinice „komandosi“ od jučer brinu o sigurnosti inostranih ambasada u Tirani.

Kako je rekao Albert Dervishaj, direktor Biroa za javnu sigurnost Albanije, danas će na izborima biti angažovano 7.779 policajaca, kao i 1.450 pripadnika drugih policijskih sektora, dok će u pripravnosti biti 5.000 pripadnika specijalne jedinice za brze intervencije.

Američka ambsada u Tirani, kao i italijanska i druge ambasade zemalja Evropske unije, pozvale su svoje državljane koje borave u toj zemlji da izbjegavaju biračka mjesta i lokacije na kojima se okupljaju veće grupe građana.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO