Stoltenberg u Skoplju: S. Makedonija doprinosi regionalnoj i transatlantskoj sigurnosti

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je sinoć doputovao u posjetu Sjevernoj Makedoniji, održao je danas sastanak Sjevernoatlantskog vijeća s Odborom za integraciju Republike Sjeverne Makedonije u NATO, javlja Anadolija.

Otvarajući sastanak, Stoltenberg je istakao da su Skoplje i Atina pokazali historijsku odlučnost rješavanjem spora o imenu, pozivajući se na Prespanski sporazum potpisan između Sjeverne Makedonije i Grčke.

“Sada gradite bolju budućnost za svoju zemlju, doprinoseći regionalnoj i transatlantskoj sigurnosti, a također osiguravate suverenitet i prosperitet Sjeverne Makedonije”, rekao je Stoltenberg.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev naglasio je da je članstvo te zemlje u NATO-u realizacija težnji građana i svih političkih stranaka.

“O našem članstvu u NATO-u uvijek je postojao široki nestranački i međuetnički konsenzus. To je bila jedna od naših najsnažnijih ideja vodilja kad je bilo najteže za nas”, rekao je Zaev, referirajući se na sigurnosnu krizu 2001. i političku krizu prije dvije godine.

Susret s Pendarovskim

Dvodnevnu posjetu Sjevernoj Makedoniji Stoltenberg realizira u pratnji ambasadora zemalja članica NATO-a, tj. članica Sjevernoatlantskog vijeća.

Ranije danas ispred sjedišta Vlade Sjeverne Makedonije održan je svečani prijem s visokim državnim i vojnim počastima povodom Stoltenbergove posjete, a potom je održan sastanak Stoltenberga i Zaeva.

Stoltenberg se jučer sastao s predsjednikom Skupštine Sjeverne Makedonije Talatom Xhaferijem, a u okviru svog posjeta trebao bi se sastati s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Sjevernoatlantsko vijeće glavno je političko tijelo koje donosi odluke u NATO-u. Vijeće razmatra vojne politike i procese vezane za sigurnosna pitanja koja pogađaju Savez. Vijeće se sastoji od predstavnika država članica Saveza, a predsjednik Vijeća je generalni sekretar.

To je prva posjeta generalnog sekretara NATO-a Skoplju nakon što je Sjeverna Makedonija potpisala Protokol o članstvu u NATO-u.

Izvor: Al Jazeera i agencije