Zagrebačke vlasti ne odustaju od useljenja Roma

Zbog protesta stanovnika Petruševca morala je intervenisati policija (Al Jazeera)
Zbog protesta stanovnika Petruševca morala je intervenisati policija (Al Jazeera)

Grad Zagreb neće odustati od useljenja socijalno ugroženih romskih obitelji u zgradu u naselju Petruševec zbog čega su u četvrtak prosvjedovali tamošnji stanovnici.

U tu zgradu već je useljeno 14 obitelji, a u preostale stanove bit će organizirano useljenje idućih dana, istaknuo je Damir Lasić, pročelnik Ureda za imovinsko-pravne poslove Grada Zagreba, u pisanom odgovoru Hini.

“Grad Zagreb u te stanove ima namjeru useliti stambeno nezbrinute osobe odnosno obitelji strogo poštujući redoslijed na Konačnoj listi reda prvenstva za davanje u najam gradskih stanova koja je utvrđena nakon provedenog natječajnog postupka. Radi se o osobama odnosno obiteljima koje nemaju mogućnost sami riješiti stambeno pitanje, koji prebivaju u Zagrebu neprekidno duže od deset godina i čiji prihod ne prelazi propisani cenzus te čekaju već godinama na stambeno zbrinjavanje najmom gradskog stana”, istaknuo je Lasić.

Privedeno 10 osoba

Osvrnuo se i na intervenciju policije prema prosvjednicima koji su blokirali zgradu u koju su trebale useliti socijalno ugrožene romske obitelji.

“Do intervencije policije je došlo zbog činjenice da su neki od ranijih vlasnika koji su prodali objekt Gradu Zagrebu zajedno s još tridesetak stanovnika Petruševca maknuvši zaštitnu ogradu ispred zgrade fizički zapriječili prilaz i ulaz u zgradu sjedanjem na stepenište s nakanom da spriječe useljenje, odnosno zaposjedanjem posjeda Grada Zagreba. Zbog činjenice da se ni nakon višesatnih zamolbi nisu željeli mirno udaljiti, policija ih je na zamolbu Grada udaljila s ulaza”, naveo je Lasić.

Stanovnici zagrebačkog naselja Petruševec u četvrtak su blokirali zgradu u koju se trebalo useliti 29 socijalno ugroženih romskih obitelji, a interventna policija privela je deset osoba, dok je jedna odvezena u bolnicu.

Kajtazi: Ne bi bilo problema da nije riječ o Romima

O cijelom slučaju oglasio se i Veljko Kajtazi, zastupnik romske manjine u Hrvatskom saboru, kojem su “nezamislive takve slike u 21. stoljeću”. U izjavi za Al Jazeeru je podsjetio kako je sličnih prosvjeda bili i u drugim zagrebačkim naseljima.

“Samo se pitam da li bismo imali ovakve prosvjede da nisu u pitanju pripadnici romske zajednice”, ukazao je Kajtazi.

Naveo je i da su se u stanove trebali useliti romske obitelji koje su godinama na listi za čekanje na stan, ali i priznao da ti “stanovi možda nisu najbolje rješenje”. “Ipak, trenutno su puno bolji nego tamo gdje su do sada živjeli”, dodao je.

Navodi i kako je mještane Petruševca svojedobno primio u Hrvatskom saboru, kad su ga uvjeravali da se “ne radi o tome da je problem useljavanje pripadnika romske zajednice”.

“Sad vidim da nisu govorili istinu i da je situacija sasvim drugačija”, rekao je Kajtazi te najavio razgovor s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Dio građana protivi se useljenju 29 socijalno ugroženih romskih porodica u zgradu u zagrebačkom naselju Petruševec.

27 Jun 2019

U zagrebačkom naselju Petruševec došlo je do sukoba policije i grupe mještana koji su blokirali ulaz u zgradu u koju treba da se smjesti 30-ak romskih, i porodica slabijeg imovinskog stanja. Nekoliko osoba je privedeno. Intervenisala je i Hitna pomoć. Mještani naglašavaju da zgrada ne ispunjava uslove za život, te da je nisu blokrali zato što […]

Pokušaj preseljenja 40-tak romskih porodica u zagrebačko predgrađe Petruševec naišao je na otpor lokalnog stanovništva. Tvrde da protiv Roma nemaju ništa, ali da njihovo naselje nema kapaciteta za nove stanare. S planom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića o preseljenju ne slažu se ni Romi koji bi trebali useliti u nove domove. 

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO