Mađarska: Odbijen zahtjev za izručenjem Nikole Gruevskog

Sjeverna Makedonija traži izručenje Gruevskog zbog presude i još nekoliko krivičnih postupaka protiv njega (EPA)
Sjeverna Makedonija traži izručenje Gruevskog zbog presude i još nekoliko krivičnih postupaka protiv njega (EPA)

Sud u Budimpešti odbio je zahtjev Sjeverne Makedonije za izručenjem Nikole Gruevskog, bivšeg premijera te zemlje.

Gruevski je u novembru prošle godine pobjegao iz Sjeverne Makedonije kako bi izbjegao služenje dvogodišnje kazne zatvora zbog korupcije, a kasnije je u Mađarskoj dobio azil, podsjeća Anadolija.

Sjeverna Makedonija traži izručenje Gruevskog zbog presude i još nekoliko krivičnih postupaka pokrenutih protiv njega.

Glavni gradski sud Budimpešte u četvrtak je objavio da se zahtjev za izručenje ne može odobriti, jer prema mađarskom zakonu ljudi kojima je odobren azil ne mogu biti izručeni zemlji iz koje su došli.

Saveznik premijera Viktora Orbana

Gruevski, koji je bio makedonski premijer od 2006. do 2016. godine, saveznik je mađarskog premijera Viktora Orbana i stigao je u Mađarsku nakon što je putovao kroz nekoliko balkanskih zemalja u pratnji diplomata u vozilima sa diplomatskim tablicama Mađarske.

Ranije ovog mjeseca mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je parlamentarcima da se u svom uredu redovno sastaje sa Gruevskim kako bi se s njim posavjetovao o važnim pitanjima vezanim za zapadni Balkan.

Izvor: Agencije


Povezane

Mađarske vlasti ne izručuju bivšeg makedonskog premijera Nikolu Gruevskog nego je on za njih i službeno postao izvor informacija, što je potvrdio i mađarski ministar vanjskih poslova u Skoplju. Mađarska se legitimira kao jedan od glavnih lobista kako bi Sjeverna Makedonija u oktobru dobila datum za početak pregovora za pristupanje Evropskoj uniji jer smatra da će to pozitivno […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO